Mnoho zahrádkářů objevuje okru, která se díky teplejšímu klimatu může pěstovat už i na našich zahradách. Její odborný název zní ibiškovec jedlý (Abelmoschus esculentus). Tato zelenina z čeledi slézovitých je bohatá na vitamin A a má nízký obsah kalorií, což z ní činí skvělý doplněk vašeho jídelníčku. Většina odrůd okry dorůstá výšky a šířky kolem 1,2 m, takže rostliny potřebují dostatek prostoru. 

Jak pěstovat okru

Předpěstujte si sazeničky ze semínek, výsev proveďte v březnu či dubnu. Dařit se jim bude v teplém vlhkém prostředí skleníku nebo na teplém, slunném, chráněném stanovišti venku, v dobré úrodné půdě. Pravidelně přihnojujte a zalévejte. Plodů se dočkáte ke konci července a sklízet můžete do podzimu. 

Řecký recept na okru s kuřecím masem:

Zdroj: Youtube

Jak zasít okru

Semena před výsevem namočte na několik hodin do vlažné vody. Pak je vložte  po jednom do malých květináčů 1-2 cm hluboko. Umístěte pod poklop a udržujte teplotu 20-25 °C. Jakmile semena vyklíčí, přemístěte je na dobře osvětlený okenní parapet nebo do vytápěného skleníku s minimální teplotou 20 °C. 

Substrát udržujte rovnoměrně vlhký pomocí vlažné vody. Je dobré postavit kelímky do vody vždy na půl hodiny a nezalévat je shora. Jakmile rostliny okry dosáhnou výšky 10-15 cm, přesaďte je do květináčů o průměru 13 cm. Až se dobře ujmou, zasaďte je na konečné stanoviště. 

Pokud je dáváte ven, otužujte je, aby se postupně aklimatizovaly na venkovní prostředí, a teprve poté, až pomine nebezpečí mrazů, je vysaďte na záhon. Sázejte je do úrodné půdy obohacené velkým množstvím organické hmoty nebo pěstujte ve velkých (minimálně 20litrových) květináčích s víceúčelovým substrátem bez rašeliny.  

Přímý výsev semen ibiškovce jedlého na zahradu později na jaře nezaručí úrodu, v horkém létě však můžete být úspěšní.

Jak pěstovat okru

Pravidelná zálivka a hnojení jsou nezbytné pro dosažení dobré úrody, zejména při pěstování v nádobách. Důkladně zalévejte, aby byl kompost rovnoměrně vlhký, a každý týden přihnojujte tekutým hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Při růstu rostliny podepřete tyčkami.

Jak sklízet okru

  • Při sklizni si vezměte rukavice a tričko s dlouhým rukávem, abyste se ochránili před drobnými ostny, které mohou způsobit svědění.
  • Jakmile okra začne dozrávat, sklízejte každý den. Lusky totiž rostou velmi rychle a dozrávají během 24 hodin. Přezrálé plody nejsou dobré.
  • Sklízejte lusky dlouhé pouze 5-8 cm, tehdy je okra nejměkčí a nejstravitelnější. Stonek odřízněte nožem nebo nůžkami těsně nad plodem. Je-li stonek příliš tvrdý, je lusk pravděpodobně starý, takže ho vyhoďte.
  • Pod každým listem roste pouze jeden lusk, proto po sklizni lusku list odlomte. Čím častěji budete sklízet, tím více květů se objeví, a získáte více plodů.  

Problémy a škůdci okry

  • Špatný růst bývá způsoben nízkými teplotami, proto při pěstování venku chraňte mladé rostliny netkanou textilií.
  • Příliš malé lusky jsou pravděpodobně způsobeny nedostatkem vody nebo slabou výživou.
  • Okra je často napadána mšicemi, bojujte s nimi ekologickými postřiky na zeleninu a bylinky. Skvěle funguje i mýdlová voda. 

Zdroj: gardenersworld.com, almanac.com

Související články