Stručný souhrn z článku:

  • Nízké teploty v lednici mohou u některých druhů ovoce a zeleniny pozastavit zrání nebo způsobit zmoučnění.
  • Avokádo, banány, papriky, hrušky, jablka a rajčata je lepší skladovat při pokojové teplotě pro zachování chuti.
  • Pomeranče, grepy, citrony a limetky také vydrží déle čerstvé, pokud jsou skladovány mimo lednici.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Díky nízkým teplotám se prodlouží trvanlivost potravin, ale u různých druhů ovoce a zeleniny může být pozastaven proces zrání a v některých případech může dokonce nízká teplota způsobit proces zmoučnění ovoce. Oba tyto procesy se v konečném důsledku podepíšou na chuti ovoce, které nebude tak sladké, pevné nebo lahodné.

Následující seznam ovoce a zeleniny, které nepatří do lednice, se vztahuje pouze pro celé kusy – nakrojené nebo třeba ukousnuté ovoce a zelenina přišly o svou ochrannou bariéru v momentu, kdy byl jejich povrch porušen. Proto je třeba tyto už „necelé“ kusy uchovávat v lednici. Stejné principy uplatněte i u plodů, které jsou poškozené už z trhů nebo obchodů, jinak jim hrozí rychlejší zkažení.

Zdroj: Youtube

Ovoce a zelenina, které nepatří do lednice

Avokádo

Avokáda často kupujeme v době, kdy ještě nejsou zcela dozrálá – k tomuto poslednímu kroku, který stojí za dokonalou chutí, stačí nechat avokádo dozrát při pokojové teplotě. Pokud se bojíte, že avokádo mimo lednici přezraje a vy jej budete muset vyhodit, nemusíte zoufat – vyrobte si z něj guacamole nebo třeba smoothie.

Banány

Stejně nedozrálé můžete v obchodech koupit i banány. Ty v zimě nedozrají a nízké teploty mohou mít za následek jejich zčernání. Proto byste banány měli skladovat při pokojové teplotě.

Papriky

Uskladnění paprik v lednici ukončuje proces jejich zrání, papriky proto ztrácí na chuti. Ideálním místem na uskladnění paprik je suché větrané místo, kde mohou papriky dozrát do své sladké či pálivé chuti.

Hrušky a jablka

Další ovoce, kterému se bude dobře dařit i mimo lednici, jsou hrušky a jablka. Musíte je ovšem skladovat na dostatečně větraném místě s optimální vlhkostí, která zabrání vysušení a následnému scvrkávání plodů. Pokud chcete jablka a hrušky skladovat po dobu i několika měsíců, neměla by teplota prostředí překročit 12 °C.

Rajčata

Další z potravin, kterým nesvědčí pobyt v chladu ledničky, jsou rajčata. Ta při nízkých teplotách moučnatí, a hlavně se mění jejich chuť. Pro zachování chuti skladujte rajčata při pokojové teplotě, kde vydrží čerstvá po dobu jednoho týdne.

Pomeranče, grepy, citrony a limetky

I tyto plody vydrží několik týdnů mimo lednici, aniž by se to negativním způsobem projevilo na jejich chuti nebo čerstvosti. Pro ještě delší čerstvost ovoce uchovávejte na suchém, dobře větraném místě.

Zdroj: chytre-bydleni.cz, kupi.cz