Angrešt je vděčné ovoce, oblíbené do nejrůznějších dezertů i pro zavařování. Výtečný a zdravý je však i čerstvý, pokud jej necháme dozrát do plné chuti. Výhodné je zvolit odrůdy odolné vůči antraknóze, houbové chorobě, která dovede angrešt zcela zlikvidovat.

Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Do vykopané jámy, do níž chcete stromek zasadit, přidejte předtím nasekanou trávu a drobný rozleželý kompost, který bude rostlinu zásobovat živinami. Angrešt se vysazuje na světlá stanoviště s lehkým přistíněním. Plné slunce mu příliš nevyhovuje.

Ke stromkovitému angreštu nezapomeňte upevnit oporu, která bude končit až nad místem roubování. Předejdete tak pozdějšímu vylomení korunky, která bude těžknout pod záplavou plodů. Po zasazení necháme zeminu nakypřenou, aby se nám v okolí nezachycovala voda či sníh. Keře angreštu vysazujte ve vzdálenosti 1,5 metru od sebe, stromky mohou mít vzdálenost menší.

Hnojení angreštu je důležité

Angrešt určitě hnojte, ovlivníte tak růst, plodnost, vitalitu i životnost rostliny. Každý rok na jaře a v době kvetení pohnojte keřík Cereritem nebo základním hnojivem NPK. Při náznacích poškození listů nezapomeňte rostlině dodávat draslík pomocí síranu draselného. Každý 3. či 4. rok přidejte další dávku chlévského hnoje, vyzrálého kompostu nebo jiných organických hnojiv.

Na tyto choroby a škůdce pozor

Mezi nejznámější choroby patří padlí americké, které způsobuje plesnivění plodů a listů, opad plodů a celkové chřadnutí rostliny. Jako první pomoc doporučujeme opakovaný postřik přípravkem Bioton. Zelené housenky pilatky angreštové zase ožírají listy, snadno se jich zbavíte postřikem běžně dostupných pesticidů. Mezi další běžné škůdce patří mšice, i těch se lze zbavit vhodným postřikem. Žlutozelené zbarvení listů a jejich postupné opadávání může způsobit i antraknóza angreštu.

Zdroj: ireceptar.cz, obi.cz