Původně užitkové rostliny nově pěstované jako okrasné se v poslední době těší velké oblibě. Zejména ozdobné papričky mohou s blížícím se podzimem oživit každou zahradu, terasu či balkon. A co vy? Zkusíte letos ozdobit svoji zahradu pestrobarevnými plody namísto květů?

Je to k jídlu? To je, oč tu běží

Pokud se pustíte do pěstování malých papriček na okrasu, jistě vás napadne otázka, zda je můžete i jíst. Pokud si tyto miniaturní papriky budete pěstovat ze semínek, budete vědět, zda se jedná o čistě okrasnou odrůdu anebo o hezké koření, které můžete bez potíží používat v kuchyni.

Velkou výhodou pěstování papriček je také fakt, že budete vědět, s jak moc pálivou papričkou máte tu čest. Pálivost totiž semenářské firmy uvádějí na obalu semen.

Jaké papričky pěstovat?

Pokud jste laik, množství tvarů a barev papriček vás pravděpodobně zmate. Věděli jste, že na světě existuje kolem 3 tisíc odrůd různých sladkých i pálivých papriček? I proto byste měli být při jejich ochutnávání opatrní.

Některé papričky určené pouze na okrasu mohou být mnohonásobně pálivější než ty určené ke konzumaci. V případě okrasných lilků se pak můžete i otrávit. Zatímco chilli papričky můžete používat bez obav, lilek okrasný je jedovatý.

Když nestíháte vysévat

Pokud nestíháte výsev, případně nemáte k pěstování ze semen ideální podmínky, můžete si koupit rostlinu s plody. Ty seženete koncem srpna na různých zahrádkářských výstavách, na tržištích a podobně. Při nákupu se vždy zajímejte o vlastnosti a potřeby konkrétních papriček. To, že se jedná o kombinaci tří druhů semen, vám nic neřekne.

Zdroj: Youtube

K pálivým papričkám, které můžete i konzumovat, patří odrůda Pyramid nebo Habanero. Jen pro okrasu jsou určeny odrůdy Fips, Bhut Jolokia, Zulu nebo Red boy.

Zdroj: zahrada-centrum.cz, zahrada.cz, ireceptar.cz