Jeřáb oskeruše je dlouhověký a teplomilný ovocný strom, který lze u nás v současnosti spatřit hlavně na jihovýchodní Moravě. Jeho impozantní rozměry vám nedovolí ho přehlédnout, jako solitér dosahuje až 15 m, v lese může být ještě vyšší. Má velmi tvrdé, krásně vybarvené dřevo, které se dříve používalo na výrobu intarzií a hudebních nástrojů. A jeho plody se dají zpracovat a použít na mnoho způsobů. Pokud se tedy rozhodnete dnes vzácnou oskeruši pěstovat, nebudete litovat, bude vám k okrase i užitku.

Pěstování není náročné

Oskeruši můžete vypěstovat buď ze semen, nebo sazenic, což je jednodušší, neboť velmi pomalu roste. Nejvhodnější je pro ni humózní půda bohatá na živiny, vzniklá na vápencovém podkladě. Ideálním místem pěstování jsou nížiny a pahorkatiny do 500 m n. m. Ačkoliv je teplomilná, vzrostlý strom je velmi otužilý, zvládne mrazy až do minus 30 °C, navíc dobře odolává exhalacím a smogu. Pokud ji budete sázet, mějte na paměti, že se jedná opravdu o velký strom s rozložitou korunou, připomínající tvarem ořešák, takže pro ni počítejte s dostatkem místa. Sazenici a mladý stromek pravidelně zalévejte. Oskeruši není nutné příliš prořezávat.

Dospělý strom může dát několik set kilo plodů

Prvních plodů se dočkáte zhruba za 10 let a je nutné počítat s tím, že jednou za tři roky oskeruše odpočívá a plodů se nedočkáte. Ovšem pokud máte již vzrostlý strom a je dobrý rok, oskeruše vám může darovat až 500 kg plodů.

Plody oskeruše neboli malvice mají tvar malých jablíček nebo hrušek a jsou barevně značně variabilní, žlutozelené až hnědozelené, někdy s oranžovým až červeným líčkem. Na povrchu bývají hnědé tečky, což není příznak žádné choroby, ale přirozený jev. Plody dozrávají od konce září do konce října a je dobré počkat, až opadají, pak teprve je konzumovat a zpracovávat. Jednak u obrovského stromu je sběr padaného ovoce prakticky jediný možný, jednak padané ovoce je nejsladší, nemusíte se bát ani přemrznutí.

Malvice chutnají i léčí

Čerstvě opadané malvice lze konzumovat bez jakékoliv úpravy, jsou šťavnaté, ale pro někoho trochu trpké. Je z nich ale výborná marmeláda a kompot. Dále je můžete usušit a z usušených umlít prášek skořicové chuti, který se vám bude v kuchyni hodit. Z plodů je také možné vyrobit vynikající pálenku oskerušovici, případně je zpracovat na víno či likér.

A díky svému složení, kdy obsahují mimo jiné vitamin A, C, minerály, tříslovinu a pektiny, vám plody oskeruše pomohou i při žaludečních a střevních potížích – sušené plody oskeruše se používají na zastavení průjmu, zatímco syrové mají naopak projímavé účinky. Plody pomáhají i při revmatu a horečce. A když si dáte stopku oskerušovice s medem a bylinkami, uleví vám při nachlazení.

Zdroje: radímejak.cz, nazeleno.cz