Čerstvé bylinky jsou snem každého alespoň mírně pokročilého kuchaře. Kromě dotváření chuti pokrmů totiž krásně voní a velmi dobře také působí na psychiku. I když nemáte zahradu, nezoufejte, pro jejich pěstování postačí jedno okno orientované ke slunci.

Jak vybrat ty pravé?

K vypěstování základních druhů koření postačí místo pro truhlík či květináč na okně nebo na balkóně. Milovníci české kuchyně si takto snadno vypěstují petržel, pažitku či majoránku a problém není ani s vysazením bazalky, tymiánu, rozmarýnu, máty či kopru.

Důležité si je jen uvědomit, že většina bylinek potřebuje plné slunce, díky kterému získávají aromatické látky. Prvním krokem k vlastní malé zahrádce je pořízení vhodných sazenic. Jako nejrychlejší řešení se jeví koupení „hotových“ bylinek v supermarketu. Ovšem je to stejné jako s rajčaty v zimě. Rychle vypěstovat – rychle prodat – rychle uschnout. Lepší variantou je tedy využít služeb zahradníků, případně odvážně vypěstovat rostliny ze semínek. Bylinky se většinou vysazují přímo do květináče naplněného kvalitním substrátem na výsevy. Sázet doporučujeme řídce, jelikož příliš hustý výsev znamená málo místa a následné vytahování rostlinek za světlem. Pozor je také třeba si dát na kombinaci jednotlivých druhů, není vhodné vysazovat dohromady například vzrostlé a půdopokryvné typy.

Jaké bylinky?

S pažitkou je to trochu problém, protože v malém květináči rychle zeslábne, stvoly jsou časem stále tenčí. Dopřejeme jí proto větší množství zeminy a zasadíme ji raději do velkého truhlíku.

S úspěchem ale můžeme za okny nebo v truhlíku na terase pěstovat třeba kopr, který nemá zvláštní nároky na půdu. Není to od věci, zejména pokud jsme milovníci klasické koprové omáčky nebo různých pomazánek, takže spotřebujeme kopru celé náruče. Vysoké keříky tvoří na terase elegantní zástěnu a dáme-li před něj truhlík s nižšími barevnými letničkami, tvoří zajímavé a k tomu „jedlé“ a voňavé pozadí.

Pamatujte, že větší nároky na zálivku mají bylinky s velkými listy a mladé sazenice. Nižší teploty pak vyhovují pažitce, kopru a saturejce. Petržel potřebuje pro svůj zdárný růst rovněž přísun dostatku světla a teploty okolo patnácti stupňů Celsia.

Méně náročné na světlo jsou pak bylinky jako máta a kerblík. Tyto bylinky jsou ale náročnější na zálivku.

Bylinky již rostou, jak se o ně starat?

Bylinky potřebují ke svému životu slunce, prostor a vláhu. Většina rostlin je suchomilná, proto jim až přehnaná péče a zalévání škodí.

„V obyčejných květináčích snadno dojde k přelití a následnému uhnívání rostlin. Proto doporučujeme samozavlažovací květináče, ze kterých si kořeny díky knotové závlaze mohou vzít tolik vody, kolik potřebují. Současně se závlahou probíhá přísun živin hnojivy rozpuštěnými ve vodě. Půda se neprolévá a živiny se neodplavují, nedochází ke střídavému rozbahnění a pak přesychání půdy,“ podotýká Lenka Novotná ze společnosti Plastia, která nabízí různé druhy samozavlažovacích květináčů.

Ideální teplota pro pěstování se pak pohybuje od 10 do 20 stupňů a nemělo by se také zapomínat na pravidelné rosení, protože příliš suchý vzduch by listům mohl škodit.

Příště se podíváme na jednotlivé bylinky, podmínky pro jejich pěstování apod.