Automatické zavlažování šetří nejen váš čas, ale i peníze. Díky systému automatického zavlažování vám odpadá starost, když odjíždíte na dovolenou nebo pracovní cestu. Nemusíte ani ráno vstávat, abyste zahradu zalili, ještě než začne slunce pracovat. Zavlažovat během dne je pak pro rostliny nevhodné a spotřeba vody navíc kvůli odpařování roste až o 30 %.

Věděli jste například, že doporučené množství vláhy na 1 m² plochy trávníku se pohybuje mezi 4-6 litry za den? Pomocí zavlažovacího počítače si můžete snadno v několika krocích naprogramovat začátek a délku zavlažování, zavlažovací cykly nebo třeba i individuální dny pro zavlažování. Modely Premium jsou navíc vybaveny solární technikou pro úsporu energie. K zohlednění vlhkosti půdy a přirozených dešťových srážek při řízení zavlažování, a tím i k úspoře vody, slouží čidlo půdní vlhkosti a dešťový senzor.

Pokud jde o samotné zavlažování, můžete si vybrat mezi nadzemními nebo podzemními systémy. Obecně lze říci, že pro malé a jednoduché travnaté plochy lze použít mobilní nadzemní systém závlahy, pro větší a složitější plochy je naopak vhodnější podzemní závlaha. Pro zavlažování menších ploch rostlin v okrasných nebo užitkových zahradách nebo květinových truhlíků, případně skleníků jsou nejvhodnější kapací hadice z řady GARDENA Micro-Drip systém.

Plánování zahrady i její závlahy zvládnete jednoduše sami - užitečným pomocníkem vám bude kreativní internetová aplikace My Garden, která je zdarma přístupná na www.gardena.cz. Nejen že si s ní budete moci nakreslit a naplánovat novou zahradu či obměnu té stávající, ale dokonce můžete navrhnout její zavlažování.

Zavlažování je založeno na výrobcích Gardena řady Sprinklersystem, které umožňují pohodlné podzemní zavlažování trávníku. Zadešťovače jsou trvale umístěny pod zemí a jsou propojeny potrubím. Ve správný čas se vynoří z trávníku a distribuují vodu přesně tam, kde je zapotřebí. Po vykonané práci zase zmizí pod zemí, aby nepřekážely při sekání trávníku.

Neváhejte a vytvořte si zahradu vašich snů!

Více informací na www.gardena.cz.