Ideálním řešením je nákup osiva ve specializovaných obchodech. Máte tak jistotu, že vám ze semínek vyroste ten správný druh či odrůda a že má osivo deklarovanou kvalitu, zejména čistotu osiva a klíčivost. Vyhněte se výsevům starých semen, která jste po několika letech doma objevili, klíčivost každým rokem klesá, a vy byste se tak nemuseli dočkat kýženého výsledku. Pokud chcete ověřit kvalitu starších semen, proveďte si test klíčivosti. Na vlhký filtrační papír nebo ubrousek naskládejte alespoň 10 semen a po několika dnech zkontrolujte, kolik semen vám vzešlo. Pokud je to méně než 5 (klíčivost nižší než 50 %), semínka raději zlikvidujte a nevysévejte.

Substrát pro výsev

V zahradnických centrech nabízejí speciální substráty pro výsev. Liší se od těch klasických, které máte doma – jsou lehčí, jemnozrnné, dezinfikované, dobře zadržují vodu a obsahují minimum živin. Pro výsev zvolte nižší výsevní misky, nasypte substrát, dobře urovnejte – u větších nádob je k tomu ideální zednické hladítko, a na povrch vysejte semínka. Snažte se postupovat tak, aby byla semínka rovnoměrně rozvrstvena a aby výsev nebyl příliš hustý. Většina semen klíčí ve tmě, a proto zakryjte semínka vrstvou substrátu, zhruba jedním až dvojnásobkem velikosti semene. Poté výsev jemně zavlažte, aby nedošlo k rozplavení substrátu – jemným kropáčkem na konvičce nebo postřikovačem.

Po vzejití

Truhlík umístěte na teplé místo, kde se teplota pohybuje okolo 20 – 25 °C. Než semínka vzejdou, není nutné, aby byl na světle. Ihned po vyklíčení jej přemístěte na okenní parapet, aby měly semenáčky dostatek světla a nevytahovaly se. Jen sadba, která má ke svému růstu ideální podmínky, poskytne zdravé a silné rostliny a je zárukou vysokého výnosu. Ve fázi prvních pravých listů semenáčky přepichujeme do sadbovače, kelímků nebo malých květináčků.

Než půjdou na záhon

Během předpěstování sazenice důkladně zaléváme, přihnojujeme, a předtím než je vysadíme na záhon, také pravidelně otužujeme. To znamená, že častěji větráme, za slunných teplých dní umisťujeme semenáčky přivyknuté slunečnímu záření na vnější okenní parapety a snižujeme noční teplotu, například přenesením do chladnější místnosti.

Rovnou na záhon…

... ne všechny květiny vyžadují předpěstování, což je dobrá zpráva pro ty, kteří nemají dostatek prostoru na předpěstování sadby. Výběr je široký – měsíček zahradní, mák setý, sluncovka kalifornská, ostrožka stračka, krásenka zpeřená, cypřišek letní, fazol šarlatový a mnoho dalších.

Nakonec vám přinášíme malé kalendárium květin a zeleniny, které můžete vysévat během dubna a května:

LETNIČKY: afrikány (Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes erecta), astry čínské (Callistephus chinensis), fialu letní (Matthiola incana), kopretinu kýlnatou (Chrysanthemum carinatum), kosmatec sedmikráskovitý (Doroteanthus bellidiformis), hledíkovku zduřelou (Nemesia strumosa), nevadlec hřebenitý (Celosia argentea var. cristata), ostálku lepou (Zinnia elegans), povijnici (Ipomoea purpurea), třapatku srstnatou (Rudbeckia hirta) a mnoho dalších.

ZELENINA: cibuli obecnou, salát hlávkový, květák, pór, rajčata, řeřichu zahradní aj.