Okurky nakládačky mají vyšlechtěných spoustu odrůd, ne všechny jsou však vhodné k pěstování v chladnějším klimatickém prostředí. Pokud jste z teplejší oblasti, porostou vám bez problému i teplomilné okurky, jestliže ale chcete okurky pěstovat v chladnějším prostředí, musíte zvolit odrůdy odolnější.

Hruboostné versus jemnoostné okurky

U hruboostných jsou pěstitelé odrazováni hlavně kvůli tomu, že při sklizni píchají, to je však škoda, neboť tato odrůda je odolnější, a můžeme ji tedy pěstovat i v náročnějších klimatických podmínkách. Při prudším poklesu teplot se lépe vzpamatovávají.

O OKURKÁCH TAKÉ ČTĚTE:

Jemnoostné okurky se vzpamatovávají hůře nebo vůbec, proto je vybírejte pouze pro pěstování v teplejších oblastech.

Hořkých nakládaček se obávat nemusíte

Hořkých plodů u nakládaček se obávat nemusíte, tento problém je daleko rozšířenější u salátových okurek. Velmi nízké procento hořkých okurek může zapříčinit velmi suché a horké počasí v období sklizně, ale i tak se hořkosti zcela zbavíte zavařením. Lze už také koupit i geneticky nehořké nakládačky.

Které odrůdy okurek vyzkoušet?

Z hruboostných nakládaček je nejvíce pěstovanou odrůdou Regina F1, která se při dobrém pěstování odvděčí vysokými výnosy kvalitních plodů. Tato odrůda je navíc velmi odolná vůči plísni okurkové. Druhou oblíbenou odrůdou je hybrid Viola F1, což je vylepšení Reginy.

Geneticky nehořké hruboostné nakládačky jsou třeba Jitka F1 a Lada F1. Nejčastěji pěstované jemnoostné okurky jsou Fatima F1, Bohdana F1a Milena F1. Karolina F1 vyniká svou výnosností a odolností proti plísním.

Partenokarpní odrůdy okurek

Okurky mohou mít dvojí květy, a to samčí a samičí. Pro úspěšný vývoj plodu je důležité přenesení pylu ze samčího květu na samičí. Problém může nastat při pěstování ve sklenících, kam se nedostanou včely a jiní opylovači. Řešit se to dá pomocí partenokarpních odrůd okurek, ty jsou schopny nasadit plody i bez opylení. V dnešní době jsou již některé nakládačky partenokarpními hybridy určenými k pěstování ve sklenících a fóliovnících.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com