Pěstování v živných roztocích není žádnou novinkou, v zahradnické praxi se již používá několik desetiletí. Slouží tam, kde není dostatek volné půdy pro pěstování zeleniny, dají se tak pěstovat skleníkové květiny k řezu, ale i pokojové květiny.

Hydroponie je oproti klasickému pěstování v substrátech hygieničtější, dá se použít i tam, kde je použití klasických květin problematické, například v nemocnicích. V domácnostech ji ocení alergici, kterým mohou vadit některé alergeny, které se v substrátech vyskytují. Další výhodou, zejména pro pěstitele, kterým dělá problém správná zálivka, je automatické dávkování živného roztoku. V podstatě se jenom doplňuje přesně stanovená hladina živného roztoku, rostlina si vodu odebírá sama. Pokud jste často na cestách, nemusíte se bát, že vám rostliny uschnou. Při hydroponickém pěstování má rostlina dostatečnou zásobu vody na několik dní i bez toho, abyste rostlinu přelili. Vzhledem k tomu, že květiny dostávají správnou koncentraci živného roztoku, lépe koření a rychleji rostou.

ČTĚTE TAKÉ:

Na druhou stranu ale musíme zmínit i několik nevýhod. Pro hydroponické pěstování nejsou vhodné všechny rostliny, s úspěchem se dá použít u většiny pokojových rostlin okrasných listem (fíkusy, filodendrony, palmy aj.), ale jen u některých rostlin okrasných květem. Nehodí se pro ty, které ke svému kvetení potřebují určitou periodu snížené zálivky – např. klívie, vánoční či velikonoční kaktusy aj. Běžně se nepoužívá ani pro cibuloviny a hlíznaté květiny. Mezi nejvhodnější patří anthuria nebo lopatkovce (Spatiphyllum). Cena hydroponických nádob je také několikanásobně vyšší než cena klasických květináčů.

V úvodu jsme zmiňovali, že u hydroponie nepoužíváme klasické substráty, kotvícím prvkem je zde expandovaný granulát, kterému říkáme keramzit. Je různých velikostí, má zpravidla hnědou barvu a kulovitý tvar. Samotná nádoba se skládá z vnějšího ozdobného obalu, vnitřní plastová vložka, v níž jsou kořeny obklopeny keramzitem, není dekorativní, ale čistě funkční. Nezbytnou součástí je vodoznak, který nás informuje o nutnosti doplnění živného roztoku. Jeho spodní část zasahuje do živného roztoku a vynáší malý plováček do horní části, kde kontrolujeme, jestli je hladina živného roztoku mezi minimální a maximální hranicí. Podle velikosti nádoby, množství živného roztoku, velikosti rostliny a teploty doplňujeme zpravidla jednou za 10 – 14 dní. Živný roztok připravíme smícháním vody se speciálními hnojivy pro hydroponii. Je dobré se informovat o tvrdosti vody, kterou používáte, a podle toho zvolit vhodné hnojivo.

Pokud se rozhodnete převést své klasické hrnkové květiny na hydroponii, zvolte si pro to jarní období, ideálně období března až května. Rostlinu vyjměte z nádoby, oklepejte substrát a kořeny důkladně properte pod tekoucí vodou, aby na nich nezůstaly zbytky substrátu. Poškozené, odumřelé a nemocné kořeny odstraňte. Do vnitřního květináče nasypte do jedné čtvrtiny keramzit, vložte rostlinu a dosypte keramzit po okraj. Nádobu několikrát sklepněte, aby kuličky těsně doléhaly ke kořenům. Umístěte vodoznak a doplňte hladinu živného roztoku. Je to snadné, že? Tak hurá do hydroponie!