Pro konzumaci především podzemních bulev je pěstována na zahrádkách řepa červená a řepa salátová. Listy, které rostou v nadzemní části rostliny, můžete také zužitkovat, lze je upravit jako špenát.

Odrůdy, se kterými se můžete setkat

Pěstované řepy mají nejčastěji červenou barvu bulev, salátová řepa odrůdy Burpee's golden má však bulvu žlutou. Tuto středně ranou odrůdu lze pěstovat po celém území ČR, sklízet ji můžete asi 4 měsíce po výsevu a nejvíce se jí daří v oblastech se stejnoměrným množstvím srážek.

ŘEPA SE DÁ I DOBŘE ZAVAŘIT. O ZAVAŘOVÁNÍ VŠEHO MOŽNÉHO TU MÁME ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY:

A KDYŽ NEZAVAŘUJETE, MÁME PRO VÁS I JINÉ DOBRÉ NÁPADY:

Velmi raná odrůda řepy salátové Chioggia vypadá na první pohled obyčejně, ovšem jakmile ji rozříznete, naleznete velmi zajímavé červeno-bílé proužkování, které připomíná letorosty stromů.

Polopozdní velmi výnosná odrůda Bona má červené bulvičky, jejichž velikost je závislá na pěstebních podmínkách a rovnoměrné zálivce v období jejich vývoje. Tuto odrůdu lze pěstovat v jakýchkoli polohách naší země, její velkou předností je odolnost proti chorobám.

Kahira je raná odrůda červené salátové řepy, tvoří sice méně listů, to však nemá žádný vliv na bulvičky, které jsou příčně úzce eliptické. Dužina červených bulviček je purpurová s nepatrnými proužky. Zajímavá je pozdní odrůda řepy salátové Alexis, která má válcovitý tvar. Bulvy mají červenou barvu a v příznivých podmínkách mohou dorůstat do velikosti 21 až 26 cm.

Další odrůdy řepy jsou např.: Detroit, Renova, Egypt, Monorubra nebo Červená koule.

Vypěstujte si řepu na vaší zahrádce

S výsevem můžete začít od poloviny dubna zhruba do června. Pokud zasejete později, jsou bulvičky menší a chutnější, tudíž jsou lepší k přímé konzumaci.

Vypěstovat se dá téměř v jakékoliv půdě, kromě příliš kyselých a štěrkových. Jelikož je rostlinkou druhé tratě, nemá ráda čerstvě vyhnojenou půdu, a tudíž je lepší ji zasadit tam, kde se v minulé sezoně pěstovaly třeba brambory.

Semena vysejte do řádků vzdálených asi 30 až 40 cm, jakmile vzejdou, je nutné je protrhat na vzdálenost asi 8 až 10 cm, jinak by byly kvůli nedostatku prostoru malé a zdeformované.

Během sezony odplevelujte řádky a pravidelně je okopávejte, v období klíčení a tvorby bulev je důležitá dostatečná zálivka. Ta je závislá hlavně na počasí, pokud je sucho, pravidelně půdu zavlažujte, v období dešťů si ovšem řepa vystačí s vodou z dešťových srážek.

Přihnojováním je možné podpořit růst řepy, nevhodná jsou organická, protože těmi by docházelo ke kumulaci dusičnanů v bulvě řepy. Vhodné je použít komplexní hnojivo NPK s mikroprvky (nejlépe s bórem), takto vyživené řepy nejsou tak náchylné k napadení chorobami a škůdci. Škůdci, kteří mohou i přes vaši snahu řepu napadnout: mšice maková a květilka řepná, z chorob je to pak nejčastěji skvrnitost listů.

Co je v řepě obsaženo

V červené řepě se v hojném množství nachází křemík, který je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, podporuje také pružnost a celkové zdraví cév. Konzumací řepy získáte pružnost pokožky, mladistvý vzhled a zpevní se vám dokonce i nehty a vlasy, zkrátka podporuje celkovou regeneraci organismu. Kromě křemíku a kyseliny listové se v řepě nachází také draslík, železo, jód, zinek, hořčík, měď i vápník.

Jak lze řepu konzumovat

Řepu můžete konzumovat jak v čerstvém stavu, například přidáním do zeleninových salátů, tak třeba nakládanou jako přílohu k jídlům.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in