1. Voda nad zlato

Během horkých letních dnů nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Provádějte ji, podle potřeby, nejlépe v časných ranních hodinách nebo navečer. Zatímco ráno můžete zvlhčit i listy, večer zalévejte přímo na půdu. Důvodem je neustálý tlak houbovitých chorob, zejména padlí, kterému vyhovuje vlhko a vyšší teploty. Pro ty, kteří se se zálivkou potýkají, jsou nejvhodnější samozavlažovací truhlíky. Ne všechny rostliny ale mají stejně vysoké nároky na vláhu. Nejznámější muškáty, pocházející z Afriky, zalévejte opatrně. Jako původní polopouštní obyvatelé dovedou s vodou dobře hospodařit a nadměrnou zálivkou byste napáchali víc škody než užitku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

2. Výživa

Nejen z vody jsou živy rostliny, ale důležité je i pravidelné přihnojování. Pro kvetoucí rostliny volíme minerální hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, která podporují květní násadu. Přihnojujeme jednou týdně (vždy dle návodu), nebo použijeme kontinuální přihnojování v každé zálivkové dávce. V tomto případě je nutné snížit koncentraci hnojiva a připravit slabší roztok. Stejné pravidlo platí i v případě přihnojování na list.

3. Odkvetlé květy musí pryč

Pravidelné odstraňování odkvetlých květů nám zaručí bohatší květní násadu. Tvorba semen je pro rostliny energeticky náročná a sílu, kterou by věnovaly tvorbě nových květů, vkládají do semen. Některé rostliny mají samočisticí funkci, u těch ostatních budete muset odstranit odkvetlé květy vy. Zároveň odstraňte všechny suché, žloutnoucí nebo viditelně napadené listy. Zabráníte tím šíření chorob.

4. Boj s chorobami a škůdci

Bohužel, ani letničkám se nevyhýbají nevítaní hosté v podobě chorob a škůdců. Prohlížejte je pravidelně tak, abyste mohli včas zasáhnout. Molice, mšice a svilušky likvidujeme chemickými přípravky nebo po vzoru našich babiček tabákovým odvarem. Rostliny v nádobách na zahradě, zejména na stinných místech, chráníme před slimáky posypem granulí.

5. V hlavní roli náhradníci

I tomu nejpečlivějšímu pěstiteli se občas stane, že mu některá z rostlin uhyne. V tomto případě je vhodné mít pár sazeniček v „záloze“ a uhynulé kusy postupně doplňovat. Pokud nemáte čím doplňovat, zkuste se stavit v květinářství, výběr už sice není tak široký, ale určitě zde najdete vhodnou rostlinu, která doplní váš barevný záměr. Nebo zapusťte do truhlíku některou z vašich pokojových rostlin, která snese plné slunce a které letnění určitě prospěje.

6. ...a co během dovolené?

Pokud se chystáte na pár dní pryč, je lepší umístit truhlíky na stinné místo a rostliny důkladně zalít. Nenechávejte ale vodu v podmisce, kořínky by mohly začít zahnívat. Odjíždíte-li na delší dobu, bude lepší poprosit hodné sousedy, abyste se ze svých rostlin mohli radovat i po svém návratu.

Foto: archiv autorky