Čajovník se dá pěstovat jako keř nebo strom, běžnější forma je však keř, protože je to pohodlnější ke sběru lístků. Doba sklizně z nových keřů přichází již po třech letech, přičemž kvalitní čaj dokážou produkovat po dobu asi 30 let.

Výsev semen

Semena jsou celkem tvrdá, proto je nutné slupky nejdříve narušit nožem a následně buď namočit do vody o teplotě okolo 20 °C, přičemž je ideální nechat semena namočená po dobu 2 až 3 dnů, nebo je uložit do vlhké rašeliny při teplotách okolo 6 až 8 °C. Poté semínka zasejte do připraveného výsevního zařízení. Nejvhodnější je zvolit rašelinový substrát s nižším obsahem vápníku. Při klíčení se snažte udržovat teplotu kolem 20 až 25 °C a nezapomeňte udržovat substrát neustále vlhký. Minipařeniště je dobré k udržení optimální teploty i vlhkosti, zasetá semena umístěte do polostínu.

Vzešlé rostlinky si nyní musí zvykat na běžné podmínky, ale substrát i nadále musíte udržovat vlhký, ovšem pozor na přemokření a následné uhnívání kořenů, které by zničilo celé rostlinky. V závislosti na rychlosti růstu semenáčky přesaďte do jednotlivých květináčků. Při přesazování do venkovního prostředí je nutné počkat do doby, než budou rostlinky dost silné, aby zvládly přečkat zimu (cca ve 3 letech). Čajovník lze poprvé zaštípnout, jakmile dosáhne výšky asi 12 cm, začne se nám tak větvit a tvořit krásný keř.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čajovník v bytě

Základem je umístit rostlinku na polostinné stanoviště, daří se mu nejlépe v hlinitopísčitém substrátu s přídavkem rašeliny, ale lze použít i čistou rašelinu. Čajovník nikdy nesázejte do substrátu s vyšším obsahem vápníku, tam by vám uhynul. U hnojení si dávejte také pozor na složení hnojiva, abyste rostlince neublížili.

S příchodem podzimu pak pomalu snižujte zálivku i hnojení, v září dejte rostlinku na zimní stanoviště, s dostatečným světlem, ale bez přímého slunečního světla. Pro přezimování je nejlepší teplota kolem 10 °C. Takto umístěné rostlince omezte zálivku, pokud je prostředí suché, občas ji poroste. Přes sezonu je dobré umístit čajovník na čerstvý vzduch. Dodržujte pravidelnou zálivku a hnojení. V tomto období rostlinku zaštipujte, aby vám rostlinka krásně košatila, zároveň ji tím také udržíte v požadované velikosti.

Radikálnější řez provádějte 1x ročně, a to buď ke konci zimy, nebo v období sucha. Čajovník každé jaro přesaďte, přitom si dávejte pozor na poškození kořenového balu.

Čajovník na zahradě

Pokud se rozhodnete pěstovat čajovníky na zahradě, zvolte pravé čínské čajovníky, protože právě ty jsou odolnější než jiné kultivary. V pohodě snáší mrazy zhruba do -18 °C. Vysadit můžete 3 až 4leté rostlinky, vyberte jim polostinné stanoviště a kyselý substrát.

Přes léto je nutné čajovníky hodně zalévat, ale nesmíte je přemokřit. Rostlinky je také dobré občas pohnojit. Na konci sezony přestaňte hnojit, aby se stihl připravit na zimu. Předtím než zima opravdu začne, je nutné rostlinku zazimovat, ke kořenům dejte slámu nebo listí a nadzemní část zastiňte ochrannou fólií, která je přímo určená pro přezimování rostlin.

Jestliže máte čajovník v chladnějších oblastech, můžete mu vytvořit speciální nízké pařeniště, které jde zakrýt, tím rostlinku ochráníte před velkými mrazy. Nejlepší ochranou dobře zazimovaných čajovníků je sněhová pokrývka. Pokud jsou mrazem poškozeny pouze konce větví, nic závažného se neděje. Pokud chcete mít jistotu, že váš čajovník zimu přečká, je lepší ho zazimovat v chladu v interiéru.

Co se týče chorob a škůdců, je v našich podmínkách napadán obzvláště sviluškami a puklicemi.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com