Doma nemusíte mít hromadu motyk, hrábí, květinových drapek a podobných nástrojů. Po celý rok si vystačíte pouze s jedinou násadou – pokud se ovšem jedná o násadu Gardena combisystem. Jedna takováto násada se totiž dá použít pro různé druhy nářadí, nezáleží na tom, zda potřebujete hrabat, okopávat, nebo třeba zametat. Koncový nástroj si jednoduše a rychle vyměníte podle potřeby. Používáním combisystemu získáte nejen kvalitní a ergonomické pomocníky, ale také tolik potřebný prostor, který je jinak k úschově zahradního nářadí nutný.

Vše funguje na jednoduchém principu, nářadí se na násadu upevňuje pomocí neztratitelného šroubu. Gardena nabízí desítky koncových nástrojů a celou řadu násad, které se liší tvarem, použitým materiálem a délkou - je možné si pořídit i teleskopickou tyč. Na výběr jsou násady ze dřeva nebo hliníku. Dřevo je certifikováno standardem FSC (Forest Stewardship Council), který je zárukou toho, že pochází pouze z lesa, kde se dodržují přísné ekologické normy. Skvělou zprávou pro všechny uživatele určitě je, že na násady i koncové nářadí je poskytována opravdu výjimečná záruka 25 let.

A jak se dá Gardena combisystem použít v praxi? Každý kout vaší zahrady skýtá nějaký příklad. Až budete například na podzim trhat jablka a hrušky, nemusíte kvůli každému plodu přenášet žebřík, pořiďte si Gardena combisystem česač ovoce. Má kloubovou vsuvku, takže si na něm pohodlně nastavíte úhel trhání. Podzim ale není jen sklízení sladkého ovoce, i v tomto období potřebuje zahrada neustálou péči. V první řadě se samozřejmě musí odstraňovat napadané listí. Pod vrstvou listů totiž tráva nemůže dýchat a během několika dní se může vytvořit plíseň. S Gardena combisystemem hrabání listí rozhodně nepatří mezi nepříjemné a obtížné práce. Jen musíte na násadu nasadit lehké a univerzální hrábě Gardena. Pokud se potřebujete zbavit opravdu hodně listí, není lepší pomoci, než si pořídit vějířové plastové hrábě XXL vario. Dají se rozpůlit a použít k nabrání veškerého zahradního odpadu. Po práci se ramena zaklapnou opět do sebe a ušetří se místo při skladování.

Jestliže na terasu napadá listí, jednoduše na násadu nasadíte smeták a rázně „zatočíte“ s veškerým smetím. Čistič okapů pro změnu umožňuje snadné čištění a vyklízení jinak obtížně dostupných okapů. Listí a další nečistoty v okapových žlabech totiž zabraňují odtékání vody, a může tak snadno dojít k ucpání odtokových kanálků, zatékání nebo poškození střešní římsy. Pokud navíc čistič nasadíte na teleskopickou násadu, budete mít dosah až 5 metrů!

Možnosti Gardena combisystemu tím ale nejsou zdaleka vyčerpány. Inspirujte se na www.gardena.cz/.