Jak se kadeřavost projevuje

Prvním příznakem jsou nažloutlé, později červené puchýře na listech, ty se začínají stáčet a deformovat. Květy z velké části opadnou, plody jsou drobnější a občas se na nich objeví také skvrny či popraskání. V létě dochází k opadu napadených listů a začínají rašit nové, což strom velmi oslabuje, a to se později projeví jak na plodech, tak na schopnosti odolávat jiným chorobám a na mrazuvzdornosti stromu.

Jak zákeřná houba přežívá

Tato houba se dokáže šířit sporami, které přečkávají nepříznivá období, a tudíž umožňují rozmnožování. Spor se tvoří uvnitř rostlinných pletiv, v této fázi jí postřiky neuškodí. Nejlépe se jí daří ve vlhkém počasí, spory mohou přezimovat na opadaných listech, kmeni, letorostech a také na šupinách pupenů.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak se bránit

Prevencí je obzvláště výběr odolnějších odrůd broskvoní a správný řez, který zabrání rozvoji choroby. Kondici a obranyschopnost rostliny lze zvýšit dostatečnou zálivkou a správným hnojením.

Pokud je broskvoň napadána pravidelně, je nutné začít s postřikem, ty můžete provádět kdykoli od opadu listů po začátek rašení terminálních pupenů. V průběhu aplikace a několik dní po ní je důležité, aby bylo počasí bez mrazů a deště. Postřik je vhodné po více než dvou týdnech 1x až 2x opakovat, používejte různé přípravky, aby si houba nevytvořila rezistenci. Postřikem nezapomeňte ošetřit také celý kmen a větve! Nejvhodnějšími přípravky k ochraně proti kadeřavosti jsou Champion, Dithane, Kuprikol, Korzar, Kocide, Delta nebo Optikombi.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com