Uprostřed jsou tři černé čnělky s bliznami jako hřeby, pět prašníků jako pět ran Kristových a okolo věnec barevných vláken, která znázorňují trnovou korunu. Deset apoštolů potom připomíná deset okvětních plátků (5 kališních a 5 korunních). Špičaté dlanité listy představovaly ruce inkvizitorů, a úponky, které se tvoří na stoncích, důtky. Květ umučení nebo mučenka jsou nejčastější překlady latinského rodového jména Passiflora.

Rod Passiflora zahrnuje asi 500 polodřevitých lián pocházejících ze zemí Střední Ameriky. Rostou v tropickém i subtropickém pásmu od Ameriky přes Afriku až do Austrálie. V některých zemích se pěstují ovocné druhy v takovém rozsahu, že se staly objektem potravinářského průmyslu.

Mučenky hojně pěstovaly naše babičky, konkrétně mučenku modrou (Passiflora caerulea). Dnes tomuto druhu brání ve větším rozšíření její nároky na zimní teploty. Zatímco v létě vyžaduje umístění na plném slunci, vydatnou zálivku a přihnojování a zajištění opory, v zimě se neobejde bez snížení teploty na 10 – 12 °C. Při přezimování při vyšších teplotách jsou její výhony vytáhlé a neduživé, v nadcházející sezoně potom velmi špatně kvete nebo nekvete vůbec. Proto je lepší se soustředit na druhy, které jsou vhodné pro celoročně pokojovou teplotu.

ČTĚTE TAKÉ:

Kterou si vybrat?

Passiflora racemosa – mučenka hroznatá

Tento druh pochází z Brazílie. Na rozdíl od ostatních druhů přináší svá květenství v nahlučených hroznech, květy mají zářivě rudé okvětní plátky. Listy jsou trojčetné, tuhé a lesklé. Výhodou je, že je drobnější, a proto se hodí i do menších bytů. Přezimovat ji můžete při nižších teplotách, pokud jí i přes zimu poskytnete dostatek světla (v blízkosti oken), pokvete celoročně.

Passiflora edulis – mučenka jedlá

Jeden z nejvýznamnějších ovocných druhů je známý pod názvy granadilla nebo maracuja. Pochází, stejně jako předchozí druh z Brazílie, kde se pne po kmenech stromů do výšky až několika desítek metrů a vzhledem ke své mohutnosti je vhodnější pro zimní zahrady nebo skleníky. Květy vyrůstají jednotlivě a najdeme v nich bílou, zelenou a fialovou barvu. Kvetou jeden až dva dny, podle počasí, a slabě voní. Listy mají tři laloky. Po opylení se vytvářejí oválné bobule, velké 5 – 8 centimetrů, s tmavě fialovým oplodím. Plodí i v našich podmínkách a nezřídka se na jedné rostlině dočkáme až 200 plodů.

Passiflora quadrangularis – mučenka čtyřhranná

Otrocký překlad druhového jména poukazuje na fakt, že stonky této mučenky mají čtyřhranný průřez a jsou křídlaté. Je podstatně mohutnější než předchozí druh, a proto se jí také říká „Giant granadilla“. Plody mohou dosahovat hmotnosti okolo 1,5 kilogramu. Je výrazně teplomilná a nesnáší pokles teploty ani během zimy. Květy jsou obrovské, kontrastní s červenými zářivými velkými květy, v jejichž středu je věnec purpurových brv.

Souhrn pěstitelských rad

  • mučenky vyžadují plné slunce, ideální je umístění na oknech orientovaných na západ nebo na východ, některé druhy snesou i umístění na jižních oknech.
  • během vegetace vydatně zaléváme a přihnojujeme alespoň jednou týdně.
  • rostlinám zajistěte dostatečně stabilní oporu, kde se budou moci přichytit svými úponky, méně vzrůstné druhy je možné stáčet do kruhu, na terasách se dají vyvést na natažená ocelová lanka.
  • množit můžeme semeny, která sice rychle a dobře klíčí, ale vývoj rostlin je poměrně pomalý, proto je vhodnější řízkovat vyzrálými řízky, které odebíráme na konci července a během srpna. Měly by mít minimálně 2 – 4 lístky, lodyhu šikmo seřízneme, odstraníme spodní list a zapustíme do substrátu tak, aby bylo spodní očko pod povrchem substrátu.