Přitom vyžadují jen minimální péči, poté co se ujmou na správně vybraném stanovišti. Pak o ně pečujeme pouze tak, že probíráme stébla - odstraňujeme stará a poškozená. Tím se rostlina prosvětlí a začnou jí dorůstat stébla nová a silná. Probírat stébla ale začneme až třetím nebo čtvrtým rokem po výsadbě.

Vhodné stanoviště

Kam je vysadit? Ideální pro vysazení bambusu je místo s dostatkem vláhy a světla, které je zároveň chráněné před větrem – zejména severním a východním. Přitom platí, že vysoké odrůdy chtějí co nejvíce slunečnou polohu, nižší budou vděčné spíše za stín. Pokud chcete vědět o bambusech něco víc, jejich rozdělení, druhy, zimuvzdornost apod., podívejte se na zajímavou stránku www.bambusy.info nebo diskutujte na jejich fóru.

Stanoviště se určuje v zimě, podle toho, jak vypadá v nejchladnějším období roku, jak zde fouká vítr a svítí slunce (tato kombinace rostlinám škodí), vyhnout se je třeba mrazovým kotlinám.

Půda

Půdu nevyžadují bambusy nijak zvláštní, nejsou náročné, rostou dobře jak v mírně kyselé, tak i neutrální půdě.

ČTĚTE TAKÉ:

Zálivka

První dva roky po vysazení musíme bambusu zajistit stálý přísun vláhy, vyhneme se ale zamokření kořenů (tato rostlina nesmí stát v bažinatém místě). V horkém létě kořeny nesmějí vyschnout, na zálivku je třeba dohlížet. Starší rostliny už kratší suché období zvládnou.

Hnojení

Bambus potřebuje kromě dalších živin zejména dusík. Hnojí se brzy na jaře organickými nebo průmyslovými dusíkatými hnojivy.

Použití mulčovací kůry

Tato rostlina má mělký kořenový systém, a tak se pro jeho ochranu využívá nastýlka mulčovací kůrou nebo listím, která ji chrání před vysycháním mrazy a omezuje růst plevelů kolem. Později se ke stéblům přihrábne spadané bambusové listí, které bude plnit funkci této potřebné nastýlky a funkci hnojiva.

Kořenové zábrany určí směr růstu

Růst u druhů, které se nežádoucím způsobem rozrůstají, musíme usměrňovat pomocí tzv. kořenové zábrany. Je to silná a pevná fólie s dlouhou životností, která zabraňuje, aby se bambusy nerozrůstaly nežádoucím směrem.

Zabezpečíme-li vše, co bylo výše popsáno, určitě se bambusům bude i v našich českých zahradách dařit a nebudou nám pro zlost, ale pro radost.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com