Kdouloně mají sklon k bujnému rašení, jsou bohatě větvené již od země a bohatě plodí. Je to z toho důvodu, že kvetou nejpozději ze všech ovocných dřevin na konci května a začátkem června, a květy tak nenamrzají. Kdouloně se nejvíce podobají hrušním a řez u nich provádíme podobně. Kdouloně jsou velmi nenáročné na pěstování.

ČTĚTE TAKÉ:

Výchovný řez

Provádíme ho ihned po vysazení stromu. Je třeba pracovat na kvalitním, základním tvaru koruny. Provádíme ho proto, aby se správně zapěstovala koruna, strom pěkně vypadal a plnohodnotně plodil (aby byly plody výškově dostupné).

Průklest

Každých 4 až 8 let se provádí průklest koruny stromu kdouloně. Průklest provádíme za plné plodnosti stromu. Rány po řezu se tak rychle zacelují. Průklest provádíme z toho důvodu, aby se prosvětlila koruna. Odstraňujeme nemocné, suché a polámané větve.

Zmlazovací řez

Ten se provádí jako u hrušní. Pravidelně zmlazovaný strom se může dožít až 25 let. U starších kdouloní mohou větve vysychat. Usychající větve vyřežte. Místo nich můžete nechat některé boční výhony, které se po roce vyvinou z tzv. vlků. Vlky rostou přímo vzhůru, druhý rok plodí a poté se ohnou do tvaru větve. Ty mohou nahradit uschlou část koruny.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com