I když se pěstuje jako ozdobná listem, odvděčí se nám při troše péče obloukovitými hrozny drobounkých bílých kvítků s šesti okvětními plátky, pohupujících se na koncích dlouhých květních stonků. Později na jejich místě vyrostou maličké trsy listů, které budou splývat okolo květináče, nebo je můžeme využít jako odnože.

Tato rostlina patří k rodu zahrnujícímu na 250 druhů stálezelených oddenkatých trvalek s vláknitými nebo dužnatými kořeny. Vyskytují se v nejrůznějších prostředích, pěstované druhy pocházejí převážně z jižní a západní Afriky. Jedná se o choulostivé rostliny, které musí v chladnějších oblastech trávit zimu ve skleníku nebo v domácím prostředí. Jejich kopinatě čárkované listy byly původně trávově zelené, stále více se však těší oblibě pestrolisté odrůdy. K nejznámějším patří „Mandaianum“ s bílými pruhy uprostřed listu, nebo „Variegatum“, jehož listy jsou uprostřed zelené a při okrajích bílé.

Květenství

Ve volné přírodě a obvykle i v domácích podmínkách kvete na začátku léta. Ve skleníku nebo ve vytápěném pokoji nás však mohou zelence překvapit svým květenstvím kdykoliv během roku.

Pěstování

Zelenec patří k nenáročným rostlinám, kterým se bude dařit na plném slunci, ale porostou i ve stínu. Nejlépe se jim však povede na velmi světlém místě, kde bude dostatečná vlhkost. Pokud je občas zapomeneme zalít, určitě nám to prominou, protože shromažďují vodu ve svých tučných listech a kořenech. Při déletrvajícím suchu jim hnědnou konce listů. V bytech s ústředním topením doporučujeme rosit.

Sázíme do substrátu pro pokojové rostliny, v době vegetace vydatně zaléváme a dvakrát do měsíce hnojíme běžnými tekutými hnojivy. V zimě přestáváme hnojit a omezíme zálivku. Teplota během zimního období by neměla klesnout pod 7 °C, v létě můžeme zelenec naopak umístit co nejblíže k oknu na plně osluněné nebo částečně zastíněné místo. Nejlépe mu ovšem bude na balkóně nebo na zahradě, kde zapustíme květináč mezi okrasné květiny.

Množení

Nejlépe pomocí odnoží, které oddělíme kdykoliv kromě zimy a zapíchneme do vlhkého substrátu. Semena vyséváme na jaře při teplotě 18 až 20 °C.