Výsadba nových stromků, keřů a rostlin

Na jaře lze vysazovat všechny ovocné stromy, zvláště prostokořenným sazenicím (bez kořenového obalu) prospěje časný termín. Pro broskvoně, meruňky, mandloně i nektarinky je jarní termín výsadby přímo ideální. Koncem měsíce března se vysazují také okrasné opadavé listnáče, ořešáky i sazenice vinné révy. V dubnu je vhodná doba pro výsadbu bříz, jehličnanů a ostatních stálezelených dřevin. Nezapomeňte, že mladé ovocné stromky prostokořenné potřebují před výsadbou důkladně zkrátit kořeny i větve – podpoří se tím růst stromu. Půdu pod korunami stromů mělce okopejte.

K TÉMATU DÁLE ČTĚTE:

Nezapomeňte, že keře i stromy je potřeba ihned po výsadbě seříznout. Ideální je na to třeba pilka Gardena 300P. Ta je ideální pro hladký řez čerstvého a suchého dřeva. Impulsně kalené speciální ozubení s trojnásobným výbrusem zaručuje snadné řezání a čistý řez. Tvrdě pochromovaný povrch zajišťuje účinnou ochranu proti korozi a opotřebení. Doporučená cena je 1 110 Kč s DPH.

Hnojení ovocných stromů

Důležitou jarní činností je i hnojení. K tomu, aby měly stromy dostatek síly, je potřeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či vyzrálého kompostu. Na půdu pod koruny stromů poklaďte vhodnou organickou hmotu, zabráníte tím odpařování vody z půdy.

Intenzita hnojení závisí na typu vaší půdy. Na těžkých půdách stačí hnojit stromy jednou za dva či tři roky, stromům na lehkých písčitých půdách prospěje každoroční hnojení.

Připravte si záhony

Hned jak půda po zimě dostatečně vyschne, vrhněte se na záhony, které je nutné před sázením připravit. Půdu pořádně prokypřete, nejlépe motyčkou. Na záhonech, kde už roztál sníh, začíná klíčit plevel. Některé jeho druhy mají krátkou vegetační dobu a stačí se rychle rozmnožit. Záhony proto pravidelně plejte – rostliny, které na záhon nepatří, odstraňte hned, jak vyklíčí. Půdu na záhonech uhlaďte, například pomocí hrabiček.

Správná motyčka není jen jedna. Motyčky potřebujete minimálně dvě. Třeba zahradní motyčka Gardena má tři hroty a rovný ozubený list k pletí, kypření, provzdušňování půdy, tažení žlábků nebo zarovnávání. Velký list motyčky má vylepšené okraje pro snazší vniknutí do půdy. Doporučená cena je 415 Kč.

Zasejte si zeleninu a bylinky!

Jarní měsíce jsou optimálním obdobím na setí zeleniny. Začátkem března můžete zahájit výsev rané zeleniny v pařeništích a fóliovnících. Když budou příznivé podmínky, je možné do nich nasázet předpěstovaný mladý salát. Choulostivější druhy zeleniny jako například okurky, květák či rajčata je nutné nejprve přesadit do truhlíku nebo květináče.

Na začátku března je poslední vhodný termín pro výsev semen brokolice a paprik. Pamatujte na dodržování alespoň 3centimetrové vzdálenosti mezi jednotlivými semeny – získáte tak silné rostliny. Nezapomeňte na začátku březnu přihnojit přezimovanou zeleninu (růžičkovou kapustu, kadeřávek, pór) a na konci měsíce ji sklidit.

K TÉMATU DÁLE ČTĚTE:

V druhé polovině března můžete bez obav začít vysévat na venkovní záhony ředkvičky, špenát, raný salát, hrách, kořenovou zeleninu, jarní česnek, kopr a červenou řepu. Přímo na záhon je možné vysévat také pór i červené a bílé zelí – před jeho vysetím je nutné záhon důkladně pohnojit a vyvápnit. Sázení cibule odložte až na konec března. V případě velkých mrazů by totiž cibule mohla prochladnout. Zkontrolujte, jestli nějaké rostliny mráz nepovytáhl ze země. Pokud ano, přitlačte je zpátky a přihrňte zemí.

Jaro je vyhrazeno i pro bylinky. Není nic lepšího než vlastnoručně vypěstované voňavé bylinky. Ty můžete pěstovat na okenních parapetech, v interiéru, ale i na záhonech. Na zahradě se daří pažitce, estragonu, mátě, bazalce, oreganu, rozmarýnu, šalvěji či tymiánu. Pěstování bylinek se nebojte. Stačí jen dodržet pár základních pravidel. Nesázejte je do stínu nebo vlhkého prostředí, bylinky milují slunce. Bylinky můžete nasázet spolu, a vytvořit tak bylinkovou zahrádku. Výhodou je, že vůně bylinek je pak intenzivnější. Samozřejmě vůbec nevadí, pokud bylinky umístíte na zeleninový záhon. Dejte jen pozor na bazalku, ta je na pěstování citlivější, a proto je ideální pěstovat ji v interiéru. Při zalévání bylinek se řiďte pravidlem – ani moc, ani málo – jednoduše přiměřeně. Na jaře je také nejvhodnější doba k seříznutí trvalých bylinek, jako je rozmarýna, šalvěj, tymián nebo saturejka. Zdřevnatělé rostliny zkraťte nůžkami u báze o jednu až dvě třetiny.

K TÉMATU DÁLE ČTĚTE:

Vytvořte si květinové záhony

Od března do dubna můžete na záhon přímo vysévat měsíček, sluncovku, černuchu nebo ostrožku. V dubnu nezapomeňte zasadit trvalkya hlíznaté a cibulnaté rostliny, vysévat můžete otužilé letničky. Letničky jsou na záhonech téměř nepostradatelné, protože zahradu pak zdobí postupně od června až do podzimních mrazů. Ze sazenic (podle citlivosti k mrazům) se koncem dubna sází fiala šedivá, hledík nebo hvozdík čínský.

Na jaře také věnujte velkou pozornost růžím. Na konci března už můžete odstranit zimní ochranu, nahrnutou půdu odsuňte. Pokud už nehrozí silné mrazy, tak růže prořežte. U růží popínavých stačí, když odstraníte nezdravé nebo poničené větve. V měsíci březnu můžete zasadit i nové růže, půda by ale měla být zcela rozmrzlá. Růže zasaďte na záhon, který je dostatečně slunný a vzdušný. Po zasazení ze záhonu shrabte všechny zbytky rostlin a záhon uhlaďte.