Pokud se na škůdce a možné choroby náležitě připravíte a zasáhnete včas, můžete tím omezit používání chemie na zahradě na minimum.

Kdy se s prvními škůdci setkáte? První škůdci a první choroby se mohou objevit velmi brzy na jaře. Nejčastěji se s nimi setkáte na raně vysazeném salátu a na košťálovinách. Je třeba správně rozeznat, o kterou nákazu se jedná, a podle toho zvolit tu nejvhodnější ochranu. U salátu to může být zahnívání klíčících rostlinek, tzv. padání klíčních rostlin. Tady postřik nepomůže, ale pamatujte na vhodné rozestupy mezi jednotlivými rostlinkami. Čtěte dále o tom, jak vypěstovat zdravý květák a na jaké škůdce košťálovin si dát pozor.

ČTĚTE TAKÉ:

Květák (lat. Brassica oleracea var. Botrytis)

Velmi diskutovanou košťálovou zeleninou k pěstování je květák. Není jednoduché provést ho celým vývojem až ke sklizni zdravých růžic. Na jeho výsev si netroufne každý pěstitel. Může se stát, že vám květák vyroste, ale nevytvoří se růžice. Růžice mohou být řídké nebo napadené škůdci. Květák je velmi náročný na obsah molybdenu v půdě. Pokud se vám nedaří květák pěstovat, vyzkoušejte postřik molybdenem amonným přímo na list. Vždy dodržte návod na obalu postřiku. Nedostatek molybdenu se projeví také tak, že jsou listy květáku zdeformované.

Jestliže vám květák napadnou larvy plodomorky nebo broučci krytonosci, poznáte to podle toho, že jsou v růžicích vykousány chodby. V chodbičkách mohou být bílé larvy.

Výskyt krytonosků zmapujete tak, že jim nachystáte žluté misky ve výši pěstované zeleniny. Odchyt provádějte lepovými nástrahami.

Postřiky jsou nejúčinnější při:

Výskytu larvy plodomorky zelné – drobné žluté larvy sají z řapíků košťálovin. To má za následek vyslepnutí srdéček růžic květáku. Objevují se boční výrůstky. Košťáloviny tak mají několik „hlav“. Velmi účinný a nutný je postřik. Použijte přípravek Agrion Delta.

Mšice zelná – saje listy košťálovin, což znemožňuje jejich růst. Mšice vytváří na listech košťálovin šedý povlak. Velmi účinný je přípravek Pirimor.

Květilka zelná – patří mezi nejobávanější škůdce. Jedná se o mouchu, jejíž larvy pronikají do kořenů pod povrchem půdy. V kořenech vyžírají chodbičky, čímž znehodnocují celou košťálovinu. Na první generaci larev zabírá postřik Nurelle, který můžete použít formou zálivky.

Postřiky nepoužíváme při:

Padání klíčních rostlin – doporučuje se vyjednotit příliš hustou výsadbu. Preventivně desinfikovat půdu, nezapomenout na řídký výsev a namořit semínka již při výsevu. Do substrátu přidejte přípravek Previcur (ochrana zeleniny proti půdním houbám).

Dřepčíci – brouci napadají kořeny a listy. Jedná se o brouky skákavé, které nelze zničit mechanicky. Je třeba použít lepovou past Stopset, kterou umístíte v blízkosti košťálovin. Dřepčíci nesnáší vlhko, můžete zeleninu více kropit za suchého počasí.

Nádorovitost kořenů košťálovin – projevuje se tak, že na kořenech rostlin se objevují kulovité nádory, které jsou uvnitř plné a po rozříznutí mohou obsahovat larvy. Pokud máte košťáloviny napadené nádorovitostí kořenů, pak je důležité na tomto záhonu nepěstovat další košťáloviny po dobu minimálně pěti let. Snížit kyselost půdy, která nádorovitost podporuje. Kyselost půdy lze snížit vápněním.

Bezsrdéčkovitost květáku – je způsobena nedostatkem stopových prvků v půdě. Projevuje se zakrněním a zdeformováním košťálovin, zejména květáku. Na přihnojení použijte Floran s obsahem molybdenu a dalších stopových prvků.

Hnědá bakterióza – přenáší se na košťáloviny z infikované půdy. Preventivně namořte semena. Na tomto záhonu nepěstujte další košťáloviny po dobu 3-5ti let. Napadené rostliny průběžně odstraňujte.

Housenky můry zelné a agresivní housenky běláska zelného – preventivně košťáloviny kontrolujte a mechanicky odstraňujte nakladená vajíčka a vylíhlé housenky.

Vždy dodržujte návod na použití uvedený na postřiku. Postřiky skladujte na suchém a bezpečném místě. Chraňte své děti a domácí zvířátka. Postřiky nepoužívejte za vlhkého počasí a v přítomnosti dalších osob nebo zvířat. Používejte ochranné pomůcky (rukavice, brýle, oděv). Používejte vhodný rozprašovač ke kvalitní a přesné práci. Při kontaktu s postřikem vyhledejte odbornou pomoc.

Biopostřiky na košťáloviny, které si můžete vyrobit doma

Biopostřiky nebývají zpravidla stejně účinné jako chemické. Můžete si je vyrobit, a zvýšit tak odolnost pěstované zeleniny. Na košťáloviny si vyrobte jíchu – odvar z pelyňku pravého. Ten je účinný proti mšicím, housenkám běláska zelného, dřepčíkům i květilce.

Jíchu vyrobíte tak, že smícháte 500 g pelyňku s 10 l vody, necháte projít varem a odstavíte na 2 dny. Pak scedíte a zaléváte půdu kolem rostlin neředěným odvarem 1x týdně od května do července.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com