Pěstujeme hlívu ústřičnou


Autor: Shutterstock.com
Minulý týden jsme si řekli, jak je hlíva ústřičná strašně zdravá a dobrá. A když už to víme, můžeme si ji sami vypěstovat.
Hlíva, na rozdíl od žampiónů, nepotřebuje po celou dobu vývinu absolutní tmu, ale naopak mírné světlo. Nejlépe se jí daří na přirozeně vlhkých špalcích z čerstvě pokácených listnáčů. Rozhodneme-li se pro její pěstování a nemáme-li na své zahradě vhodný pařez, který by se dal k tomuto účelu použít, seženeme si špalek topolu, břízy, dubu, buku, habru, olše nebo vrby cca o průměru 15 cm. Ten nařežeme na kusy dlouhé 30 až 40 cm. Řeznou plochu pak pomažeme zakoupenou sadbovou hmotou, kterou lze sehnat i přes internet. Po tomto „make-upu“ polena uzavřeme do polyetylenových pytlů a uložíme ve sklepě při teplotě okolo 15 °C.
Jít na houby není vždy úspěšné. Ale hlívy ústřičné je přitom v lesích plno. A můžeme si ji i snadno ...Mohlo by vás zajímat
Hlíva ústřičná je zdravá i dobrá
Nejdéle do tří měsíců by je měla sadba prorůst, což je pro nás signálem, že bychom měli dřevo vyjmout a přenést ven na zastíněné místo. Tam špalky zasadíme asi z jedné třetiny do země a zakryjeme fólií, která je ochrání před vysycháním. Okolí každého špalku samozřejmě důkladně zalijeme a budeme dbát, aby nikdy nevyschlo.
Pařezy jsou perfektní
Autor: Shutterstock.com
Tentokrát však zvolíme při očkování odlišný postup. Do dřeva vyvrtáme širší otvory, do nichž vpravíme sadbovou hmotu, a následně je ucpeme vypařenou korkovou zátkou nebo zavoskujeme. V obou případech se nám plodnice nejspíš objeví na podzim nebo z jara a budeme je moci sklízet i několik let.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...