Dobrý den, chtěla bych rozšířit trávy na svém záhonku na větší plochu. Bohužel nevím, jak je množit. Mám přisévat, dělit? Děkuji. Anna M.

Otázka je, jaké trávy budete množit. Samozřejmě, že můžete vysévat nové trávy přímo semeny (generativní množení). To je vhodné především, pokud hodláte vysazovat původní druhy a nikoliv kultivary. Také jednoleté trávy je samozřejmě dobré rozmnožovat ze semen.

Pokud ale máte okrasné trávy, které chcete vyloženě rozšířit a nechat stejný druh i kultivar, pak musíte odhalit nejdřív jejich kořenový systém. Trávy se totiž rozdělují podle toho, zda jsou výběžkaté (v zemi roste horizontálně kořen, ze kterého postupně vyrůstají výhonky), nebo trsnaté. První druh zastupují třeba Glyceria maxima, Phalaris arundinacea apod. Trsnaté pak velké solitéry Cortaderia selloana, Pennisetum alopecuroides nebo menší druhy např. Festuca cinerea.

Množení trsnatých trav provádíme v předjaří, kdy vydloubneme ze země jeden trs trávy. Rozdělíme ho na více kusů podle potřeby a tyto kusy zasadíme do směsi země, písku a rašeliny na zastíněnou plochu a zaléváme. U stálezelených trav můžeme zastřihnout stonky na třetinu.

Výběžkaté trávy po odkrytí z půdy rozdělíme na několik oddenků po 3-5 očkách. Vysadíme je do truhlíků a necháme je rašit v teple.