Vše o vinné révě


Autor: Shutterstock.com
Mít vlastní vinohrad je sen mnoha Čechů, Moravanů, Slezanů a spousty a spousty dalších národností světa. Tak si sen splňte. Pěstovat víno je práce sice těžká, ale stojí to za to.
Proč je dřina pěstovat víno? Protože vinná réva potřebuje dost práce, dost opečovávání, aby rodila. Samozřejmě, že všichni známe ty ohromné stromy vinné révy zavěšené na pergolách, stěnách domů a zídkách zahrádek, jak jsou obalené hrozny (těmto rozvětveným stromům se odborně říká palmety). Jenže ne vždycky to tak bývá a taková réva je často spíš nositelem mnoha chorob, než aby byla opravdovým plnohodnotným stromem pro každoroční produkci sladkých a šťavnatých plodů.
Autor: Shutterstock.com
Na našem území se vinařství podle archeologických nálezů provozovalo již v období Velkomoravské říše (833 - 906). Do Čech se dostalo podle pověsti r. 892, kdy moravský kníže Svatopluk poslal Bořivojovi sud vína jako dar k narození syna Spytihněva. Brzy po tom se začaly objevovat první vinice na Mělnicku, zlatého věku se však vinařství v Čechách dočkalo až ve 14. století za vlády Karla IV.
Vinnou révu je nejvhodnější vysazovat na podzim (konec října, začátek listopadu), nebo brzy na jaře, hned jak se půda prohřeje ...Mohlo by vás zajímat
Řez: vinná réva
Vinařství dnes patří k nejrozšířenějším odvětvím v zemědělství a je současně i vědou. Na celé řadě vysokých škol existují obory věnující se pěstování a zpracování vinné révy. Nebudeme jim proto jako drobní pěstitelé zasahovat do kompetence a raději si pořídíme co nejstručnější příručku, která nám usnadní první krůčky.
Jak víno vysadit
Autor: Shutterstock.com
Autor: Grada
Pamatujme také na oporu a natlučme zavčas do země kůly a natáhněme mezi ně dráty. Před výsadbou nezapomeňme zkrátit výhonek na 2 očka a hlavní kořínky na 10 cm. Vysazuje se do jámy hluboké a široké asi na jeden rýč. Při výsadbě k pergole nebo zdi musí být distance alespoň 60 cm. Vysazenou rostlinu je třeba důkladně zalít a okamžitě celou zahrnout kopečkem země, aby ji nepoškodily mrazy.
Autor: Shutterstock.com
Plody naší práce dozrají přibližně v období od poloviny září do poloviny října. Je samozřejmé, že první úroda bude spíše pro radost, chceme-li se však dočkat velkých sladkých hroznů, neobejdeme se bez pravidelného řezu. Do něj je dobré se pustit v únoru nebo březnu, kdy je třeba seříznout výhonek podle výšky podpůrného pletiva na 4 až 12 oček.
Autor: Shutterstock.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...