Látky znečišťující ovzduší uvnitř bytů, domů a pracovních budov patří mezi pět největších ekologických rizik pro veřejné zdraví: zatuchlý vzduch umožňuje množení znečišťujících látek, jejichž přílišná koncentrace už není pro dýchání lidí vhodná. Vědci často hovoří o „syndromu nemocných budov“, který vzniká v místech se špatným systémem větrání a který vede k bolestem hlavy, závratím, nevolnosti a podráždění očí, uší a nosu. Naštěstí vědci z NASA přišli na jednoduché řešení, které může využít kdokoliv: k čištění vzduchu v interiéru použijte pokojové rostliny. Bylo dokázáno, že přidáním jedné rostliny v květináči do místnosti se výrazně sníží množství nežádoucích částic ve vzduchu.

Jak pokojové rostliny čistí vzduch?

Rostliny absorbují část částic ze vzduchu ve stejnou dobu, kdy vyloučí oxid uhličitý, který je pak zpracován na kyslík prostřednictvím fotosyntézy. Ale to není vše - mikroorganismy spojené s rostlinami jsou přítomny v půdě květináče a jsou také hodně zodpovědné za čisticí účinek.

Vedle kvalitního vzduchu rostliny přinášejí lidem dobré pocity či radost. Ukázalo se, že nemocniční pacienti s květinami v pokojích jsou více pozitivní a mají nižší krevní tlak i úroveň stresu. Květiny zároveň podporují u lidí pozornost a snižují mentální únavu.

Chryzantéma

Podle výzkumu NASA je tato rostlina v čištění vzduchu šampionem. Tuto oblíbenou a levnou rostlinu najdete v zahradních centrech. Rostlina preferuje světlé a slunné místo. Poté, co vám doma odkvete, ji můžete vysadit venku. V zimě jí stačí 5-10 °C.

Dracena

Existuje více než 40 různých druhů této rostliny, a tak si můžete snadno vybrat podle svých preferencí. Tyto rostliny mají dlouhé, široké listy, které jsou často lemovány bíle, krémově nebo červeně. Majitelé psů a koček by se této rostlině měli vyhnout, protože je právě pro tato zvířata toxická.

Rostlina vyžaduje světlé, ale ne slunné stanoviště, s teplotou nad 18 °C. Ideální je mírná zálivka během růstu, v zimě by měla být téměř v suchu.

Zelenec

Zelenec je trávovitá rostlina v našich domovech velmi oblíbená, protože patří mezi pokojové rostliny s nenáročnou údržbou. Potřebuje jasné nepřímé sluneční světlo. Na převislých květních výhonech postupně vykvétají drobné bílé květy, na kterých později vznikají mladé rostliny. Oblíbená je zejména bíle nebo žlutě pruhovaná odrůda „Variegatum“, používaná často do závěsných nádob. Kromě toho je tato rostlina oblíbená pro chovatele koček, protože zvířata ji používají jako „kočičí trávu“ pro čištění žaludku.

Fíkus benjamín

Ačkoli je ve svém rodném domově v jihovýchodní Asii fíkus strom, když ho pěstujeme v interiéru, horko těžko dosáhne 3 metrů. Tato na údržbu nenáročná pokojová rostlina potřebuje jasné, nepřímé světlo a vyšší vlhkost vzduchu (často mlžíme, zvláště při suchém prostředí). Zároveň je nutné, aby před každým dalším zaléváním stihla rostlina vyschnout. Přestože tato rostlina má dobré vzduch-čisticí schopnosti, můžete ji koncem jara přenést do venkovního prostředí a zpět do bytu či domu, než začne být chladno.

Lopatkovec

Lopatkovec je relativně malá rostlina, přesto vykazuje velmi dobré čisticí schopnosti vzduchu. Snadno roste, kvete během léta. Jen si buďte vědomi pylu, které tyto květy (ostatně jako všechny květiny) vytváří. Pokud jste na pyl alergičtí, nebude lopatkovec ta správná rostlina pro vás. Této rostlině se daří na stinném místě, je dobré ji občas mlžit a udržovat její půdu vlhkou.

Tchynin jazyk

Jde o jednu z nejodolnějších rostlin. Přestože ji nemusíte často zalévat, v zimě zálivku ještě omezte. Nevyžaduje vzdušnou vlhkost, dobře snáší sušší podmínky. Celkem vzácně tato rostlina vykvete - děje se to obvykle v případech, když na ni trochu déle zapomeneme. Jako by na sebe chtěla upozornit. Avšak pozor, při požití je zdraví škodlivá.

Ledviník

Tato rostlina nejraději čistí vzduch na chladném místě s vysokou vlhkostí. Preferuje nepřímé světlo, i tmavší stanoviště budou vyhovovat. Jde o poměrně snadno pěstovatelnou rostlinu, ale je třeba, aby zůstala ve vlhku. Tedy nejen zalévání, ale i rosení tato rostlina ocení. Proto vlhkost půdy kontrolujte častěji. Nejlépe tato kapradina vynikne v závěsné nádobě.

Chamaedorea

Rostlině se daří na plném slunci či jasném světle. Optimální je pro ni teplota mezi 18-24 °C, ale snáší i nižší teplotu (až 12 °C). Vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, kterou můžeme docílit častým mlžením či ji postavit do misky s vlhkými oblázky. Jde o superstar v odstraňování formaldehydu ze vzduchu. Jedním z důvodů, proč může tato palma filtrovat více vzduchu, je fakt, že dorůstá do výšky až 120 cm. Zároveň je přátelská pro domácí mazlíčky (pet-friendly).

Aloe vera

Kromě toho, že je aloe vera nenáročná na údržbu, je prospěšná našemu zdraví. Listy některých druhů obsahují čirou tekutinu plnou vitaminů, enzymů, aminokyselin a dalších sloučenin, které podporují hojení ran, mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Protože rostlinu aloe vera najdete ve vícero variantách, vyberte si tu nejokrasnější. Rostlina se zalévá jen mírně, v zimě je dokonce zcela bez zálivky. V létě je pro ni nejlepší plné slunce, v zimě světlé a chladné místo (5-10 °C).