Tento problém byl poprvé zaznamenán asi před dvěma lety. Zavíječ zimostrázový (jindy nazývaný jako čínská housenka) k nám byl pravděpodobně zavlečen s rostlinami, které byly dovezeny ze zemí jako Čína, Indie nebo Thajsko. U nás se už v minulém roce objevily lokality, které byly totálně sežrány zelenými housenkami. Zahrádkáři jsou zoufalí a největší starosti nyní mají zahradníci, kteří opečovávají velké plochy pomalu rostoucího buxusu – například na zámcích, kde jich je opravdu hodně.

Prevence

Pokud budeme hledat prevenci proti této housence, moc jí nenajdeme. Vyplatí se například brzy na jaře vypodložit buxusy igelitem a tlakovou pistolí keře ostříkat. Vše, co spadne, pak spálit. Další prevence prakticky neexistuje. Jeden týden máte buxus krásně zelený a za týden, až se vrátíte z dovolené, z něj máte hnědé ožrané větvičky.

Útok

Bránit se je velmi obtížné. Pokud objevíte zavíječe zimostrázového ve větvičkách (pozor – ukrývá se hodně hluboko a najít ho je obtížné), je nejlepší ruční vysbírání. Jednu housenku po druhé najít, sebrat, zničit. Opět je možné použít tlakovou vodu.

Ale jedna zapomenutá housenka znamená stejný problém jako tisíc housenek. Vyžírají keř zevnitř, uvnitř také kladou vajíčka (jsou zde typické pavučinky). Proto je zapotřebí nasadit insekticid, a to hned několikrát ročně. Doporučuje se Karate, Foray 48, Calypso 480 SC, Decis Protech nebo Agrion Delta. Je vhodné tyto postřiky, které musíte aplikovat opravdu do hloubky keře, kombinovat.

První postřik by měl přijít právě teď, další v červenci a pak v říjnu. Nevynechat, poctivě stříkat. Sice se říká, že housenky jsou pouze na zimostrázu, ale lidé už je objevili i na kroucených vrbách, popínavých růžích nebo na muškátech.