Ovce jsou často využívány především jako kultivátor krajiny. Mohou však být užitečné i vaší zahradě – nejen jako sekačka na trávu. Velmi dobře se dá využít i jejich vlna. Pokud ovce chováme především kvůli vlně, musí se na jaře vždy nechat ostříhat, aby nezplstnatěla. Pro ovce to znamená, že se někdy během období od dubna zhruba do poloviny června zbaví v průměru 3,5 kilogramu vlny.

Tato ekologická a rychle obnovitelná surovina přímo od ovcí dokáže dodat našim rostlinám velké množství cenných živin, především pak dusík, draslík a fosfor. Kromě toho je vlna vybavena schopností velmi dobře zadržovat vodu, jinak by ovce při dešti promokly až na kůži.

U COMPO BIO dlouhodobých hnojiv hraje ovčí vlna hlavní roli. Během výrobního procesu je vlna smíchána s ostatními, pro rostliny rychle dostupnými organickými složkami a následně slisována do formy peletek s okamžitým a zároveň dlouhodobým hnojivým účinkem. Hnojivo mimo jiné dokáže zadržovat vodu a zároveň zlepšovat vlastnosti půdy.

Schopnost zadržovat vodu přispívá k lepšímu zajištění zásobování vodou v obdobích sucha a vzhledem k nabobtnání hnojivých peletek dochází rovněž ke zkypření půdy. Kořeny rostlin tak mají lepší přísun kyslíku a zabrání se jejich přemokření. Živiny jsou z ovčí vlny uvolňovány pozvolna a rostliny zásobují po dlouhou dobu pěti měsíců. Jedno hnojení tak vystačí na celou sezonu. Zbylou vlnu, která zůstane v půdě, poté rozloží žížaly na úrodný humus. Hnojivé peletky se na jaře zapracovávají k rostlinám pod povrch půdy, nebo se přidávají při vysazování přímo do připravené výsadbové jamky.

Kromě varianty univerzálního hnojiva existují ještě další tři druhy speciálních hnojiv s ovčí vlnou určené pro bobuloviny, rajčata a borůvky.

Ovčí vlna, jež se používá pro výrobky COMPO, pochází výhradně od evropských chovatelů. Tím se předchází zdlouhavému transportu, který by vlnu mohl znehodnotit. Zároveň se tak přispívá k podpoře místních chovatelů ovcí, potažmo místní přírodní a kulturní krajiny.

Další užitečné informace naleznete na https://www.compo.com/cz/cz/start.