Prořežte ovocné stromy a keře a chraňte je před škůdci

Mnohé ovocné stromy a keře již mají čas plodivosti za sebou, nebo právě plodí, takže se blíží čas na jejich řez a ochranu před škůdci, abyste je připravili pro bohatou úrodu v dalším roce. Prosvětlení koruny řezem prospěje třešním i višním, meruňkám i broskvoním, angreštům a rybízům.

Nejprve odstraňte všechny poškozené větve, potom ořežte i ty, které jdou napříč ostatními a tvoří příliš hustou změť větví. Rovněž větve napadené chorobami je vhodné odstranit, abyste uchránili ty zdravé zbývající. Prořežte také angrešty a rybízy, u maliníku odstraňte slabé výhony až u země, příští rok obrazí a budou silnější.

Jablka je potřeba chránit proti obaleči jablečnému, jehož housenky nejčastěji způsobují červivost jablek a zároveň škodí i hruškám, meruňkám a vlašským ořechům. U angreštů zase dbejte na ochranu před padlím americkým, které může zničit celou rostlinu. Po odplození keřík či stromek postříkejte ochranným postřikem, abyste se nepřipravili o úrodu v dalším roce.

Sázejte zeleninu, sklízet budete na podzim

I v srpnu je možné stále vysévat na uvolněné záhony spoustu zeleniny, a nemusíte se bát, že byste si na úrodě letos již nepochutnali. Pozdní odrůdy salátů čekají na svoji příležitost, zejména skvělý je polníček, který lze sklízet až do prvních mrazíků. Zasít můžete i černý kořen, ředkve a ředkvičky, lahodný špenát, jehož mladé listy se skvěle hodí k přípravě jídel, salátů i smoothies. Pro sklizeň v příštím roce vysejte od druhé poloviny srpna ozimou cibuli nebo kapustu.

Nezapomínejte na okrasné květiny

Již v srpnu byste měli myslet na rozkvetlé jaro příštího roku, a také ozdoby podzimu. Právě teď je vhodná doba k vysazování cibulek sněženek a bledulek, kandíku psího zubu. A také na podzim kvetoucí šafrány, křehké ocúny a bramboříky. Sázet je můžete na záhony, ale také po skupinkách do trávníku, který krásně oživí.

Z jarních druhů jsou do něj vhodné jen časně kvetoucí, protože trávník by se neměl sekat dříve, než listy cibulovin zežloutnou a „zatáhnou se“ zpět do cibule. Ideální jsou trochu volněji udržované trávníky, například v sadu. Ostatně cibuloviny jsou krásným podrostem stromů, časné jarní kvetou dříve, než se stromy olistí, a mají proto dostatek místa.

Bledulkám i sněženkám dopřejte vlhkou, propustnou půdu. Cibule bledulek se sází do hloubky 8 cm, sněženky o trochu mělčeji, asi 5-7 cm. Vyhovuje jim pohostinné stanoviště. Šafrány ocení lehčí a humózní půdu, slunné stanoviště, cibule se vysazují do hloubky 6-8 cm. Ocúny potřebují půdy těžší, vlhčí a dostatečně humózní a také dostatek slunce. Cibule se sázejí do hloubky 10-20 cm. Pozor na to, že ocúny jsou prudce jedovaté, takže máte-li doma malé děti, dobře zvažte, zda tyto nebezpečné krásky na zahradě pěstovat, případně zvolte místo dětem nedostupné.

Pro pěkně vyzrálá rajčata

Rajčata mají poměrně dlouhou vegetační dobu. Někde již zrají, ale na mnoha zahrádkách se teprve počínají vybarvovat. Může se snadno stát, že první mrazíky zastihnou ještě poslední, nevyzrálá rajčata. Ani včasná sklizeň nepomůže, doma nedozrají a používat zelená rajčata je vzhledem k obsahu solaninu nebezpečné. Proto je lepší již v srpnu seříznout vrcholky rostlin, které často ještě kvetou, a donutit je tak, aby svou energii investovaly do již dozrávajících plodů. Použitelná úroda tak bude větší. V chladnějších oblastech je vhodné toto opatření provést již na začátku měsíce, v teplejších v průběhu či na konci.