K takovým nenáročným rostlinám patří netřesky a rozchodníky, známé skalničky, které vídáme i na zídkách a střechách, případně v truhlících. Oba druhy pocházejí z čeledi tlusticovitých a vyznačují se tím, že jim na rozdíl od většiny jiných rostlin nesvědčí půda bohatá na živiny. Netřesk v živné zemině roste příliš rychle a jeho pletivo nestačí vyzrávat, což způsobí nižší odolnost vůči hnilobě a později i vůči mrazu. Rozchodník by měl paradoxně slabší stonek a menší květy, které by se nakonec ani tak pěkně nevybarvily.

V chudé, dobře propustné půdě budou oba druhy důstojnou ozdobou, která venku přečká celou zimu bez toho, abyste ji museli přikrývat chvojím. Co naopak netřesky i rozchodníky potřebují, je dostatek slunce a sucho - občasný deštík jim bohatě stačí, zálivka z lidské iniciativy nebývá nutná a mohla by jim spíš uškodit. Nadzemní části rozchodníků v zimě odumírají. Je dobré je proto zjara odstranit, aby nezačaly zahnívat a hniloba se nepřenesla i ke kořenům.

Věděli jste, že:

  • Latinský název pro netřesk Sempervivum znamená "pořád živý". Zřejmě odkazuje na schopnost rostliny udržet se při životě na nehostinných místech.
  • V dobách minulých se věřilo, že netřesk ochrání dům před bleskem. Netřesky se proto hojně vysazovaly na střechy.
  • Gelovitá šťáva z listů netřesku pomáhá zhojit spáleniny, zmírňuje otok po bodnutí hmyzem a potírají se jí i bradavice.
  • Šťáva z rozchodníku je naopak poměrně agresivní a dokáže způsobit podráždění kůže. Na druhé straně se ale díky tomu rozchodníku vyhýbají slimáci a hlemýždi. Nejsou ani známy choroby, které by ho napadaly.
  • Rozchodníků existuje 550 druhů, mezi nimi i tropické a subtropické, které v našich podmínkách můžete pěstovat jen jako pokojové rostliny.