Zimní zahrady se většinou staví jako oddělená součást domu či bytu, orientovaná na jih či jihozápad, aby sem šlo prosklenými stěnami co nejvíce světla a místnost se případně prohřála i zimním sluníčkem. Jako zimní zahrada může sloužit i zasklená lodžie. Říká se jí zimní, protože během léta je prakticky neobyvatelná, nedá se v ní dýchat - proto je důležité ji postavit tak, aby se dala snadno větrat a v létě sem mohl neustále proudit čerstvý vzduch. Tak, jako se v ní dusíte vy, budou se dusit i rostliny. Přes léto je vhodné zastínit ji zvenčí markýzou nebo venkovními žaluziemi.

Vytápěná zimní zahrada

Které rostliny najdou v zimní zahradě domov? Záleží na tom, jestli ji vytápíte. Předpokládejme, že ve vytápěné zahradě se teploty budou celoročně pohybovat mezi 16 až 26 °C. Od hlavní části domu je tato místnost ale oddělená, takže se v ní bude držet více vlhkosti - teplo a vlhkost simulují prostředí tropů, bude se zde proto dařit tropickým rostlinám i tropickému ovoci. Často se pěstují orchideje, bromélie, tropické kapradiny, banánovníky, kvajávy, okrasný zázvor nebo pomerančový jasmín. Zkusit můžete i kávovník, ten ale nemá rád světlo, takže mu vyberte stinný kout. Počítejte také s tím, že bude jen pro okrasu, plody nejspíš v našich podmínkách jedlé nebudou.

Nevytápěná zimní zahrada

Jestliže zimní zahradu nevytápíte, vytvoříte příhodné prostředí pro rostliny původem subtropické. V zimě zde bude teplota dosahovat jen několika stupňů nad nulou, a přitom je zde dost světla, takže tu můžeme zazimovávat květiny jako třeba muškáty, které by nepřežily mráz venku, ale přes zimu potřebují určitý chlad i světlo. Ze subtropických rostlin se zde může dobře ujmout oleandr, juka, pitaya i citrusy a fíkovníky, krásný je také eukalyptus. Tyto všechny rostliny milují teplo, ale v zimě potřebují odpočinek v chladu, ideálně v teplotě mezi 5 a 10 °C.

Vhodných druhů je samozřejmě mnohem víc a každá rostlinka si žádá trochu jinou péči. Některým druhům třeba nemusí vyhovovat plynové vytápění! Při nákupu rostlin do zimní zahrady proto v zahradnictví vždycky uveďte, zda v zahradě topíte a jakým způsobem, a na jakou světovou stranu je zimní zahrada orientovaná. Zkušení zahradníci vám na základě těchto informací jistě dobře poradí, jakými rostlinami místnost vyzdobit.