Vřesy můžete mít na balkoně či terase po celý rok, jsou velmi nenáročné na péči a stále vypadají velmi dobře. Jejich drobné něžné kvítky v barvách od bílé, přes jemně nažloutlou, růžovou, až po temně fialovou budou zdobit vaše truhlíky a květináče skoro po celý rok. Jediné, co teď před zimou nezapomeňte udělat, je izolovat nádoby před promrznutím.

Jak vřesy pěstovat?

Pokud si do květníků nakombinujete dobře jednotlivé druhy, budete mít rozkvetlý balkon celý rok. Například vřesovec pleťový (Erica carnea) s bohatými většími květy kvete v době od ledna do března, po něm zhruba od května začne vykvétat vřesovec těkavý (Erica vagans), jehož květy budou vaše truhlíky zdobit až do poloviny podzimu. V neposlední řadě nezapomínejme na vřes obecný (Calluna vulgaris), jehož několik stovek odrůd kvete již od června až do prosince. Pro pěstování v truhlících a jiných nádobách není vhodný snad jen vřesovec brvitý (Erica ciliaris), který je velmi choulostivý a v nádobě by promrzl. I na záhonech vyžaduje velmi důkladnou ochranu proti mrazům.

Pro pěstování vřesů a vřesovců potřebujete substrát složený z rašeliny, písku a zahradní zeminy s kyselým nebo neutrálním pH. V některých zahradnictvích již můžete zakoupit tuto zeminu namíchanou speciálně pro vřesovištní rostliny, stejně tak i hnojivo (to nesmí obsahovat vápník, protože ten je zásaditý, a pro vřesy se tudíž nehodí).

Sazenice vysazujte v rozestupech asi 20 cm, aby se rostliny měly kam rozrůstat. Mezi jednotlivé rostlinky můžete nasypat kůrový mulč. Když rostliny odkvetou, zastřihněte je asi o třetinu až polovinu, aby si udržely kompaktní vzhled a mohly trochu zesílit.

Vřesovce a vřesy jsou poměrně odolné proti suchu, nicméně v nádobách je příliš vyschnout nenechávejte. Stačí mírná zálivka nebo drenáž na dně nádoby, vřesovce potřebují vody trošku víc než vřesy. Důležité je zalévat rostliny dešťovou nebo jinou měkkou vodou, tvrdá voda není vhodná kvůli vysokému obsahu vápníku.

Pestré kombinace v jednom truhlíku

Vřesy nemusíte pěstovat v nádobách samostatně, můžete je kombinovat s jinými rostlinami, se kterými vytvoří příjemné aranžmá. Vhodné jsou různé druhy břečťanů nebo barvínku, protože tyto rostliny snášejí dobře kyselou půdu. Rovněž některé druhy pozdně kvetoucích ocúnů lze s vřesy kombinovat.

Ve větších nádobách nebo na zahradě lze vřesy zasadit společně s kanadskými borůvkami, které rovněž vyžadují kyselou, rašelinovou půdu. Jednak tato kombinace opravdu hezky vypadá, jednak jako bonus ještě získáte vitaminovou sklizeň.