Pokud jste si v obchodě vybrali zdravou silnou rostlinku, máte velkou šanci, že vám vydrží dlouho. Nyní ji potřebujete jen správně obstarat.

Co s vánoční hvězdou po odkvětu?

Poinsettie zpravidla kvetou od listopadu do února až počátku března. Slovo kvetou není úplně to správné, protože květenství tvoří vlastně jen malé drobné žluté kvítky, které na poinsettii nejsou tím nejzajímavějším. Co všichni velmi obdivujeme, jsou temně červené listeny tvořící tvar hvězdy. V současné době můžeme na trhu koupit i poinsettie v barvách od bílé, žluté, přes růžovou, až po lososovou, ale je pravdou, že červená stále zůstává nejpopulárnější.

Koncem února rostlinu seřízněte, klidně až k 10 cm nad zemí, a omezte jí zálivku. Pozor! Po seříznutí začne z rostliny vytékat bílé mléko, které je prudce jedovaté a mohlo by vám popálit pokožku. Ponořte místa řezu do teplé vody, rány se tak uzavřou a mléko přestane téct. Rostlinu postavte na chladnější místo a počkejte přibližně tři až čtyři týdny, až jí uschnou a opadají listy.

Na jaře vánoční hvězdu přesaďte do většího květináče a po třech zmrzlých ji můžete vysadit na balkon nebo na zahradu. Dobře zalévejte a pravidelně každé dva týdny přihnojujte. Během léta rostlina zesílí.

Na podzim začíná nejdůležitější období péče

Pro vánoční hvězdu začíná vegetační období znovu na podzim, přibližně od konce září. Přeneste ji zpět do místnosti, pravidelně ji zalévejte a přihnojujte, ale co je nejdůležitější, rostlinu je třeba každý den minimálně na 12 hodin zatemňovat. Jedině tak docílíte toho, že se na rostlině vytvoří znovu nádherně zbarvené listeny.

Poinsettii vždy od večera do rána přikryjte tmavým (třeba novinovým) kornoutem, papírovou taškou nebo jiným tmavým obalem, který bude lehký, aby nepolámal listy, zároveň jím však nepronikne sluneční svit ani umělé světlo lamp. Budete-li trpěliví, po dvou měsících této péče se vám vánoční hvězda odvděčí opět nádhernou hvězdicí listenů a můžete ji postavit na vánoční stůl.