Sazeničky některých druhů zeleniny se hodí pro pozdější umístění do skleníku, některé do pařeniště na záhony, a u některých takto urychlíte jejich růst, který bývá pak na záhonech poměrně zdlouhavý, než se dočkáte sklizně. Které rostlinky si právě teď můžete předpěstovat?

Rajčata a papriky

Sazeničky rajčat a paprik, které pak budete pěstovat ve skleníku, lze předpěstovat právě teď. Pokud nemáte skleník nebo chcete rostlinky pěstovat přímo na záhoně nebo na balkoně, je na jejich předpěstování ještě zbytečně brzy. Rajčata potřebují k vyklíčení teplotu minimálně 20 ºC, ideální je 25 ºC, protože rostlinky vzklíčí rychleji. Papriky potřebují minimálně 25 ºC. Pokud nemáte v místnosti takovouto stálou teplotu, můžete si pomoci tím, že mističky se semínky umístíte do bezprostřední blízkosti radiátorů nebo dočasně využijete přímotop nebo například elektrickou dečku, na kterou mističky či kelímky se semínky postavíte.

Pokud už vám sazeničky vyraší, k jejich dalšímu růstu stačí teplota kolem 20 ºC, rajčatům i malinko nižší. Důležité však je, aby teplota pokud možno nekolísala, protože malé rostlinky jsou na teplotní výkyvy velmi citlivé.

Květák a brokolice

Oblíbené košťáloviny si můžete ze semínek předpěstovat již nyní a sazeničky pak přemístit do pařeniště nebo v teplejších oblastech přímo na záhon a překrýt je netkanou textilií alespoň po dobu, dokud nepřejdou největší chladna. Výhodou je, že oba druhy zeleniny potřebují stejné podmínky, můžete je tedy pěstovat souběžně.

Pro vyklíčení ze semínek je potřeba teplota kolem 20-25 ºC, takže kelímky či mističky můžete mít umístěné v bytě bez nějakých omezení. Po vyklíčení je třeba snížit teplotu na 10-15 ºC, můžete tedy rostlinky přemístit například na zasklený balkon nebo verandu.

Saláty a špenát

Semínka listové zeleniny je třeba pěstovat opět při teplotě 20-25 ºC, ne však vyšší, pak se naopak klíčivost semen snižuje. Saláty a špenát si můžete předpěstovat i při teplotě mnohem nižší, například kolem 5 ºC, ale jejich vzklíčení bude trvat několik týdnů.

Po vyklíčení rostlinkám stačí teploty mezi 10-15 ºC, pak můžete větší sazeničky opět přemístit do pařeniště nebo na záhony pod netkanou textilii, aby byly chráněné před případnými mrazíky a velkými výkyvy počasí.

Celer a pórek

Tato zelenina potřebuje opravdu hodně času, a proto je na její výsev a předpěstování nejvyšší čas. Bulvový celer má totiž vegetační období až devět měsíců! Řapíkatý celer osm, u pórku si můžete vybrat, zda chcete letní, nebo zimní odrůdu, ale jeho předpěstování vám bezpochyby urychlí sklizeň.

Rostlinkám stačí k vyklíčení nižší teplota, například kolem 15 ºC, samozřejmě při vyšší teplotě vyklíčí rychleji. Pak ale teplotu snižte na 10-15 ºC, a můžete rostlinky přesunout na chladnější a stinnější místo.

Tipy pro správné pěstování

Semínka je vhodné sít do připravených květináčků, mističek či kelímků naplněných ideálně speciální zeminou pro předpěstování rostlin. Tato namíchaná směs obsahuje dostatek kompostu, minerálů a dalších látek potřebných pro raný růst sazeniček. Můžete samozřejmě využít i speciální rašelinu a perlit, ale potom je třeba rostlinky začít co nejdříve přihnojovat.

Semínka a pak klíčící mladé rostlinky nezaléváme, ale rosíme nejlépe měkkou, odstátou vodou. Prudší zálivka by rostlinky mohla polámat a velké množství vody najednou způsobuje uhnívání kořínků.

Mladé rostlinky potřebují k nastartování růstu dostatek světla, nejlépe jim tak bude u oken nebo balkonů orientovaných na jih, případně na západ. Jak už jsme uvedli výše, nezapomínejte v místnosti udržovat stabilní teplotu, která je zejména v počátečním stádiu růstu rostlin velmi důležitá.

Mladé semenáčky přesazujeme do pařeniště, skleníku nebo na záhony v momentu, kdy mají dobře vyvinuté alespoň dva první lístky. To už je i kořenový systém poměrně dobře vyvinutý a opatrná manipulace mu neuškodí.