Morušovníky, které původem pocházejí z Asie, se u nás pěstují již několik staletí. Na některých územích najdete stromy, které dosáhly věku i dvě stě let. Jsou to obři mezi stromy, impozantní a rozložití, dorůstající výšky 15-18 metrů, kteří potřebují dostatek místa. Hodí se proto na velkou zahradu, kde vypadají skvěle jako solitéry a zároveň mají dostatek prostoru pro růst.

Jejich plody jsou bílé, červené až černé, tvarem připomínají maliny či ostružiny, jen někdy více podlouhlé. Malé peckovičky jsou velmi osvěžující, mají sladkokyselou až sladkou chuť a dají se konzumovat a zpracovávat stejně jako plody maliníků a ostružiníků.

Jak pěstovat morušovníky?

Morušovníky potřebují k dobrému vývoji teplé oblasti, nejlépe se jim daří tam, kde se pěstuje i vinná réva, tedy regiony s průměrnou roční teplotou nad 8 ºC. Potřebují slunné stanoviště s výhřevnou a dostatečně propustnou půdou. Naopak nesnášejí stanoviště, která jsou zamokřená a chladná.

Vzhledem k tomu, že morušovník má bohatý kořenový systém zasahující hodně do hloubky, dokáže si v hlubší půdě zabezpečit živiny, a proto není tolik náročný na výživu dodávanou zvenku.

Morušovníky potřebují kolem sebe dostatek místa. Vadí jim kořeny jiných dřevin, které zasahují do jejich kořenového systému, a také kvůli jejich rozložitosti je potřeba, aby další stromy rostly ideálně alespoň pět metrů od nich.

Mladé stromky morušovníků se sázejí na podzim nebo na jaře. Před zasazením namočíme jejich kořeny na pár hodin do vody. Je dobré jim vyhloubit dostatečně velkou jámu, aby se kořeny stromku dobře usadily. Pak stromek zasadíme obvyklým způsobem k opěrnému kůlu a dobře zahrneme zeminou. První výhonky je dobré střechovitě zkrátit, později prosvětlujeme jen občas a necháme stromky volně růst. Starší morušovníky již prořezávání nepotřebují.

Pro snazší sklizeň…

Stromky moruší začínají plodit ve třetím až ve čtvrtém roce po vysazení, velké úrody se dočkáte již od osmiletého stromu. Vzhledem k velikosti plodů a k množství (8-10letý strom dokáže urodit až 100 kg ovoce) se sklizeň provádí setřásáním nejlépe na nataženou fólii. Protože ovoce opadává postupně, je dobré půdu pod stromem zatravnit nebo ji osadit nízkými trvalkami, na které ovoce může padat a zůstane čisté.

Sklizené ovoce je vhodné co nejdříve zpracovat, protože nevydrží příliš dlouho. Moruše chutnají skvěle čerstvé, můžete si je přidat do jogurtů, smoothies nebo ovocných salátů. Výborné jsou v kombinaci se sýry, kterým dodávají jemně navinulou chuť. Vzhledem k jejich chuťové podobě s malinami či ostružinami jsou z nich fantastické marmelády, šťávy nebo ovocná vína. U plodů bílého morušovníku se doporučuje kombinovat jej s jiným ovocem, protože jeho plody bývají chuťově trochu mdlé, červené a černé moruše mají naproti tomu chuť velmi výraznou a osvěžující.