Proč jsou odrůdy jabloní, které pěstovali naši předci, tak zajímavé? Vždyť současné jabloně plodí mnohem více, jablka z nich jsou zajímavější, hezčí, vydrží delší skladování. Existuje několik hlavních důvodů, proč se lidé k původním odrůdám vracejí.
- Nové odrůdy vznikají různými kříženími, nejprve s původními odrůdami a pak vzájemně mezi sebou. Křížením je ovšem často způsobena větší nestabilita vůči okolnímu vnějšímu prostředí, tyto moderní odrůdy se nedokážou přizpůsobit našim klimatickým podmínkám (často pro ně dost nepříznivým).
- Pokud jsou moderní odrůdy vyšlechtěny tak, aby přežily v nepříznivých podmínkách, nebo tak, aby plodily větší výnosy, jsou tyto schopnosti vyvažovány tím, že ovoce mívá omezenou kvalitu: nižší obsah vitaminů a dalších živin, chuťově je méně výrazné a zajímavé.
Původní odrůdy jabloní často již na běžném trhu v obchodech neseženete, neboť vizuálně nejsou tak atraktivní jako moderní odrůdy, ale kvalitou svých plodů je daleko předčí. Kromě toho chuťově jsou velmi rozmanité a mají široké využití od skvělých moštů, přes sušené křížaly, marmelády, kompoty nebo jablkovici. Stromy původních odrůd rostly v naší krajině celá desetiletí i staletí, a proto jsou na naše podmínky přivyklé. Zahradníci a ovocnáři dobře vědí, jakou odrůdu na kterém místě pěstovat, kterým chorobám mohou podlehnout, a naopak proti kterým jsou odolné, jak dobře zvládají mrazy a tak dále.
Samozřejmě nelze říct jednoznačně, že staré odrůdy jsou odolnější vůči veškerým chorobám než moderní odrůdy. Vždy je potřeba zvolit správnou odrůdu pro dané klimatické podmínky.
Které odrůdy patří k nejoblíbenějším?
Čistecké lahůdkové
Oblíbená, původem česká odrůda pocházející z vesnice Čistá u Rakovníka se vyznačuje velmi šťavnatými, aromatickými a sladkými plody. Jablka dorůstají středně velké až velké velikosti a zbarvená jsou do červena. Hodí se i do vyšších poloh.
Jadernička moravská
Původem moravská odrůda, jejíž plody dozrávají na podzim až v zimě. Jablka jsou velmi šťavnatá, navinulá a mají jemnou kořeněnou chuť, díky níž se hodí skvěle k výrobě marmelád, pálenky, jablečného vína nebo moštu.
Smiřické vzácné
Tato odrůda pochází ze Smiřic u Hradce Králové a její plody můžete jíst od prosince do dubna. Jablka dorůstají středních až větších rozměrů, jsou žlutě zbarvená, často s nápadnými tečkami. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat na vlhčích a výživnějších půdách, je poměrně dobře odolná proti chorobám i mrazu. Jablka lze využít všestranně.
Malinové holovouské
Další česká odrůda, kterou známe už z 18. století. Jablka jsou tmavě červená, šťavnatá, sladká s jemně malinovým nádechem, který dal odrůdě i pojmenování. Ideální konzumace je za čerstva, ale lze je samozřejmě i zpracovat na mošty, marmelády nebo je usušit. Stromy jsou odolné nepříznivému počasí, větru i chladu, jejich jedinou „nevýhodou“ je jejich bujný růst, takže potřebují opravdu dostatek místa.
Z odrůd, které pocházejí ze zahraničí, ale již dávno u nás zdomácněly, můžeme jmenovat německé odrůdy Boikovo, Boskoopské červené, Řehtáč soudkovitý či Landsberská reneta, americkou a velmi populární odrůdu Matčino či kanadské Ontario. Z odrůd, jejichž původ není úplně jasně prozkoumán, jsou velmi oblíbené Strýmka, Kardinál žíhaný, Hedvábné červené letní nebo Astrachán bílý.
Jedna z nejoblíbenějších odrůd, které patří mezi ty nejranější, nese název Průsvitné letní. Její obrovskou nevýhodou je, že jablka se velmi rychle kazí, a je proto potřeba je velmi rychle zpracovávat. Hodí se na marmelády, klevely, mošty, skvěle chutnají v přesnídávkách a jablkovém závinu. Výhodou této odrůdy je, že ji můžete pěstovat téměř všude.