Proč jsou odrůdy jabloní, které pěstovali naši předci, tak zajímavé? Vždyť současné jabloně plodí mnohem více, jablka z nich jsou zajímavější, hezčí, vydrží delší skladování. Existuje několik hlavních důvodů, proč se lidé k původním odrůdám vracejí.

  1. Nové odrůdy vznikají různými kříženími, nejprve s původními odrůdami a pak vzájemně mezi sebou. Křížením je ovšem často způsobena větší nestabilita vůči okolnímu vnějšímu prostředí, tyto moderní odrůdy se nedokážou přizpůsobit našim klimatickým podmínkám (často pro ně dost nepříznivým).
  2. Pokud jsou moderní odrůdy vyšlechtěny tak, aby přežily v nepříznivých podmínkách, nebo tak, aby plodily větší výnosy, jsou tyto schopnosti vyvažovány tím, že ovoce mívá omezenou kvalitu: nižší obsah vitaminů a dalších živin, chuťově je méně výrazné a zajímavé.

Původní odrůdy jabloní často již na běžném trhu v obchodech neseženete, neboť vizuálně nejsou tak atraktivní jako moderní odrůdy, ale kvalitou svých plodů je daleko předčí. Kromě toho chuťově jsou velmi rozmanité a mají široké využití od skvělých moštů, přes sušené křížaly, marmelády, kompoty nebo jablkovici. Stromy původních odrůd rostly v naší krajině celá desetiletí i staletí, a proto jsou na naše podmínky přivyklé. Zahradníci a ovocnáři dobře vědí, jakou odrůdu na kterém místě pěstovat, kterým chorobám mohou podlehnout, a naopak proti kterým jsou odolné, jak dobře zvládají mrazy a tak dále.

Samozřejmě nelze říct jednoznačně, že staré odrůdy jsou odolnější vůči veškerým chorobám než moderní odrůdy. Vždy je potřeba zvolit správnou odrůdu pro dané klimatické podmínky.

Které odrůdy patří k nejoblíbenějším?

Čistecké lahůdkové

Oblíbená, původem česká odrůda pocházející z vesnice Čistá u Rakovníka se vyznačuje velmi šťavnatými, aromatickými a sladkými plody. Jablka dorůstají středně velké až velké velikosti a zbarvená jsou do červena. Hodí se i do vyšších poloh.

Jadernička moravská

Původem moravská odrůda, jejíž plody dozrávají na podzim až v zimě. Jablka jsou velmi šťavnatá, navinulá a mají jemnou kořeněnou chuť, díky níž se hodí skvěle k výrobě marmelád, pálenky, jablečného vína nebo moštu.

Smiřické vzácné

Tato odrůda pochází ze Smiřic u Hradce Králové a její plody můžete jíst od prosince do dubna. Jablka dorůstají středních až větších rozměrů, jsou žlutě zbarvená, často s nápadnými tečkami. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat na vlhčích a výživnějších půdách, je poměrně dobře odolná proti chorobám i mrazu. Jablka lze využít všestranně.

Malinové holovouské

Další česká odrůda, kterou známe už z 18. století. Jablka jsou tmavě červená, šťavnatá, sladká s jemně malinovým nádechem, který dal odrůdě i pojmenování. Ideální konzumace je za čerstva, ale lze je samozřejmě i zpracovat na mošty, marmelády nebo je usušit. Stromy jsou odolné nepříznivému počasí, větru i chladu, jejich jedinou „nevýhodou“ je jejich bujný růst, takže potřebují opravdu dostatek místa.

Z odrůd, které pocházejí ze zahraničí, ale již dávno u nás zdomácněly, můžeme jmenovat německé odrůdy Boikovo, Boskoopské červené, Řehtáč soudkovitý či Landsberská reneta, americkou a velmi populární odrůdu Matčino či kanadské Ontario. Z odrůd, jejichž původ není úplně jasně prozkoumán, jsou velmi oblíbené Strýmka, Kardinál žíhaný, Hedvábné červené letní nebo Astrachán bílý.

Jedna z nejoblíbenějších odrůd, které patří mezi ty nejranější, nese název Průsvitné letní. Její obrovskou nevýhodou je, že jablka se velmi rychle kazí, a je proto potřeba je velmi rychle zpracovávat. Hodí se na marmelády, klevely, mošty, skvěle chutnají v přesnídávkách a jablkovém závinu. Výhodou této odrůdy je, že ji můžete pěstovat téměř všude.