Pěstování bambusů není náročné, přesto má několik zvláštností. Za prvé, bambusům nevadí ani tak mráz jako sucho. Když půda v zimě zmrzne, rostliny budou trpět nedostatkem přísunu vláhy a mohou uhynout. Proto je chráníme mulčovací kůrou nebo listím, a zálivku zajišťujeme i v zimních měsících. Dobré není ani přemokření, bambusy mají mělký kořenový systém a mohly by se vyplavit.

Druhou zvláštností je, že na rozdíl od většiny jiných okrasných rostlin u bambusů nemáme zájem na tom, aby kvetly. Rostlina totiž po odkvětu odumírá - v lepším případě odumřou jen výhony, v horším případě celý bambus. Nedá se přitom stoprocentně předpovědět, zda rostlina pokvete a kdy. Pro koupi sazenic byste se proto měli vypravit ke zkušenému pěstiteli, který vám doporučí takový kultivar, se kterým je nejlepší zkušenost.

V podmínkách mírného pásu se daří rodům Phyllostachys, Sasa nebo Pleioblastus. Pokud toužíte spíš po okrasném keři než po klasických bambusových tyčích, zkuste sazenice z rodu Fargesia; ty rostou v trsech a nerozrůstají se okolo.

Co se týče půdy, měla by být neutrální až mírně kyselá a propustná. Jílovité půdy zadržující vodu bambusu neprospívají. Hnojivo by mělo obsahovat příměs dusíku. Stanoviště bambusům vybíráme světlé, ale zvláště mladé rostliny chráníme před ostrým sluncem, které vysušuje půdu, a to i v zimě. Bambus také nesnáší vítr, potřebuje být v závětří, rozhodně mu nebude vyhovovat severní strana zahrady.