Sladké a šťavnaté plody milují nejen děti, ale i dospělí. Abyste se dočkali co nejbohatší úrody, je potřeba pro jahodníky připravit dobře půdu a věnovat jim pravidelnou péči v podstatě téměř celý rok. Právě jaro (duben a květen) je ideálním obdobím pro výsadbu, protože díky teplu, sluníčku a pravidelné zálivce se rostlinky mohou dobře zakořenit a zesílit. Na podzim je pak můžete rozsadit, až z mateřské rostliny vyrostou nové odnože, nebo můžete zasadit nové sazenice.

Jahodníky potřebují dobře propustnou lehčí půdu. Nejprve půdu dobře prokypříme a je vhodné do ní přisypat rašelinu či kompost, aby měly rostliny z čeho čerpat živiny. V zahradnictvích můžete zakoupit i speciální substrát pro jahody s hnojivem na šest týdnů. Můžete jej namíchat na záhony se stávající zeminou, nebo jej můžete využít, pokud pěstujete jahody na balkoně či terase v květináčích. Před samotnou výsadbou přisypeme do půdy pomalu rozpustné hnojivo.

Pokud pěstujeme jahody na záhonech, je doslova k nezaplacení používat pod sazeničky černou netkanou fólii, která jednak zamezí neustálému odplevelování a jednak později chrání plody před tím, aby ležely na mokré půdě, kde uhnívají a plesniví. Stejného výsledku docílíte také, pokud pod keříčky jahod pokladete slámu.

Jahody je třeba pravidelně přihnojovat, a to ideálně koňským nebo kravským hnojem, kterého vždy přibližně polévkovou lžíci zapravíme do půdy k rostlince. Pokud používáme chemická tekutá hnojiva, pozor na to, abyste jimi nepolili mladé listy, protože hnojivo by je spálilo. Stejně potřeba je rostliny pravidelně zalévat, a to zejména v období po nasazení na květ a plod. Pozor však na přelití, aby plody zbytečně neuhnily.

Okopávat jahodníky je vhodné, ale opatrně, aby se neporušil nový, po zimě rašící kořenový systém. Jakmile jsou na keříčcích již květy, doporučuje se vytahovat plevel ručně a s okopáváním přestat, aby se květy a zárodky plodů neponičily.