Slunečnice vyrostou ze semínek do květu během tří měsíců, konec dubna je proto nejlepší dobou pro jejich vysetí. Nejprve je třeba vybrat si vhodnou odrůdu - dnešní trh nabízí i slunečnice vytrvalé, které se dobře pěstují v květináčích jako pokojovky, naleznete i odrůdy nízkého vzrůstu, jež nebudou vyčnívat ze záhonu, a nebudete je muset přivazovat, aby se nepolámaly.

Pro slunečnice vyberte stanoviště v závětří, vítr by je mohl vyvrátit i s kořeny. Stejně nebezpečné je také přemokření, půda by měla být propustná - jakmile se pod slunečnicemi vytvoří bažina, celé rostliny se vyplaví. Jinak slunečnice nejsou obzvlášť náročné na živiny; pokud je zemina dostatečně výživná sama o sobě, ani nemusíte přihnojovat. A samozřejmě, věrné svému názvu, slunečnice potřebují hodně slunce, aby se měly za čím otáčet.

Jak slunečnice vysít

Do důlku hlubokého asi 2-3 cm vložíme několik semínek a zakryjeme zeminou. Záhon můžeme posypat granulovaným hnojivem, které urychlí klíčení. Vyklíčené rostlinky rozsazujeme 20 až 60 cm od sebe, v závislosti na předpokládané výšce rostliny.

  • Tip: Pokud pěstujete slunečnice v nádobě, nemusíte pro ně shánět obrovské květináče. Kořeny rostliny se přizpůsobí prostoru, který dostanou k dispozici, jen slunečnice dorostou menší výšky, než kdybyste je zasadili do volné půdy.