Máte doma jabloň, která obrostla tak, že neunesla vlastní nadílku ovoce? Je odlomená větev stále plná jistě někdy lahodných, ale stále nedozrálých plodů? Škoda, že? Možná nemusíte úplně plakat nad tolika nedozrálými jablíčky.

V případě jen slabšího odlomení zkuste větev vrátit na místo, zafixovat a podepřít. Bandáž kolem větve a kmene pak pomůže stromu, aby se dovnitř nedostali nežádoucí bakterie a brouci. Jablíčka mohou ještě na stromě dozrát. Uříznutí necháme až na podzim, tedy do období vegetačního klidu.

Pokud je ale poškození natolik velké, že větev už není možné zachránit, odřízněte ji. Použijte ostrou pilku a snažte se provést řez alespoň trochu rozumně, podle sadařských zásad. To znamená, že se pokusíte řezat na větevní kroužek nebo v případě zlomení hlavní větve řezat na větev postranní.

Po řezu použijte štěpařský vosk, kterým zacelíte ránu. Ten použijte každopádně i na menších větvích, protože nyní má strom nejvíc mízy a vosk zamezí jejímu prudkému vytékání.

Prevence

Aby k takovým okolnostem nedocházelo, je třeba dbát na prevenci. Především jde o vhodnou skladbu koruny, kdy vhodným řezem necháváme zesílit větve, takže se i v případě velkého zatížení nezlomí. Dbejte tedy na tvorbu pevného terminálu, dostatečně prosvětlené koruny, dostatečně vzdálené větvení kosterních větví nebo na zkracování příliš dlouhých větví.

Pokud ale stejně máte obavy o větve, když v létě uvidíte nasazenou velkou úrodu, pak je na čase vložit pod strom podpěry. Podepření větví pomůže i lepšímu míznímu toku v tenzí napnutých větvích.