Rod Allium (česnek) zahrnuje asi dvě stě druhů, z nichž zhruba dvacítka se pěstuje ryze pro okrasu. Na rozdíl od svých jedlých příbuzných se okrasné druhy vyznačují výraznějším květenstvím, jehož barvy přecházejí od bílé přes růžovou a žlutou až po fialovou a sytě modrou. Česneky kvetou zhruba od května do července, na záhonech a skalkách tedy jejich krása vystřídá odkvétající rané cibuloviny.

Na skalku se hodí nízké druhy okrasných česneků, které dorůstají výšky kolem 20 až 30 cm. Ještě nižší kytičkou je česnek vysokohorský (Allium oreophilum), jenž zaujme půvabnými fialovými kvítky. Do trvalkových záhonů vysazujeme česneky vyšší, některé z nich jsou však choulostivější vůči mrazu a potřebují zimní kryt. Druhy dorůstající metrové výšky pak mohou vyniknout i jako solitéry. Odolným vysokým druhem je například Allium rosenbachianum, jehož květy ve tvaru bambulky mívají průměr přes 12 cm.

Domácím okrasným česnekem je dobře známý česnek medvědí (Allium ursinum), který kvete bílou barvou a dobře se mu daří ve stínu. Naopak slunečnou polohu a zimní kryt vyžaduje česnek narcisokvětý (Allium narcissiflorum), jehož květy připomínají drobné zvonky.

Obecně je ale pěstování okrasných česneků velmi jednoduché. Rostlinám stačí lehčí půda a nevadí jim sucho, vadit jim bude přemokření a některé druhy, jejichž původním domovem jsou teplejší kraje, v zimě uvítají nastýlku z chvojí.

Cibulky nemusíme ze země po odkvětu odstraňovat, naopak je lepší, když se s nimi první rok nehýbe, aby si na své stanoviště dobře zvykly. Množí se samy pod povrchem, v příštích letech tak pokvetou hojněji.