Chryzantémy můžeme pěstovat v trvalkovém záhonu na zahradě nebo v nádobách, záleží na odrůdě. Pro venkovní výsadbu je třeba vybrat odolnější odrůdy, které přežijí naši zimu. Před příchodem mrazů k nim nahrňte lehčí zeminu, složenou z kompostu a rašeliny, v chladnějších oblastech je můžete chránit i chvojím.

Pro pěstování v nádobách se hodí hlavně nižší drobnokvěté odrůdy. Záplava barevných květů ozdobí schody, terasu i balkon, a pokud budete odkvetlé kvítky pravidelně zastřihávat, budou se tvořit stále nové. Mrazuvzdorné odrůdy se mohou na zimu zapustit do záhonu a přikrýt chvojím, choulostivější druhy budeme muset schovat do chladné místnosti, kde nemrzne, ale teploty nestoupají nad 10 °C.

Chryzantémy se vyplatí shánět v zahradnictvích, kde vám přímo doporučí jednotlivé odrůdy vhodné pro vaše pěstitelské podmínky. Někteří lidé si koupí hrnek s chryzantémami v supermarketu, vystaví si ho v obýváku, zalévají jak diví, a stejně mohou po měsíci kytičky vyhodit. Pokud si nejste jisti, kde byly rostliny vypěstovány, nebo jste je třeba dostali jako dárek, přesaďte je co nejdříve do kvalitního zahradnického substrátu namíchaného s rašelinou. V interiéru pro ně pak vyberte co nejchladnější místo, kam dopadá rozptýlené světlo. Pokojová teplota nad 20 °C chryzantémám nesvědčí, ideálních je tak 16 °C. Ve vytápěných místnostech je potřeba květiny hodně zalévat a rosit jim listy.

Po odkvětu chryzantémy potřebují přezimovat při nízkých teplotách a omezené zálivce. Zjara už možná nebudou tak pěkné a silné jako letos na podzim, ale aspoň z nich v dubnu budete moci odebrat řízky. Odebrané výhonky nejlépe zakoření v substrátu s příměsí rašeliny a písku ve stínu pod krytem z průhledné fólie. Zhruba po měsíci je pak budete moci přesadit do jednotlivých nádob nebo do záhonu.