Z těch nejméně náročných orchidejí se doporučuje můrovec neboli Phalaenopsis. Kvete dlouho a zásady péče o něj nemusíte hledat v sáhodlouhých spisech. Je však třeba si uvědomit, že Phalaenopsis je epifytickým druhem, který v přírodě roste na větvích stromů a živiny s vlhkostí přijímá vzdušnými kořeny volně splývajícími v prostoru. Nejčastější chybou začátečníků je, že můrovec doma přesadí do hezčího květináče a každý den zalévají. Kořenům pak chybí přísun vzduchu a začnou uhnívat.

Již při nákupu epifytických orchidejí je nutné zkontrolovat květináč a substrát, do něhož jsou zasazeny. Nádoby by měly mít otvory pro vzduch, mohou být i průhledné, protože světlo kořenům jenom prospívá. Ideální substrát bude namíchán z borové kůry, dřevěného uhlí a polystyrenu nebo perlitu. Dejte pozor na rašelinu - ta sice substrátu dodá kyselejší pH, ale je těžká a špatně prosychá. Rostlinu byste v takovém případě museli přesadit, což není lehký úkol, protože se ani nedá doporučit určitá směs z obchodu, byť přímo určená pro orchideje. Ostřílení pěstitelé si raději substrát míchají sami podle požadavků jednotlivých druhů; pokud ale máte doma jedinou kytičku, nebudete kvůli ní shánět jednotlivé složky po všech čertech a měnit byt na zahradnickou laboratoř. Substrát tedy stejně nakonec raději koupíte už hotový. Držte se přitom základního pravidla, že substrát pro epifytické orchideje by neměl být příliš jemný; je možné ho přesít přes hrubé síto a použít jen větší kousky.

Se zálivkou opatrně

Epifytické orchideje jsou sice ze svého domovského pralesa zvyklé na vzdušnou vlhkost, ale kořeny ve vodě nemáčejí. Z tohoto důvodu jim nevyhovuje častá zálivka, ocení ale rosení listů nebo vlhké kamínky okolo květináče. Pokud můžete, zachytávejte pro ně dešťovou vodu. Jestli nemůžete, používejte aspoň vodu převařenou nebo odstátou, hlavně se vyhýbejte vodě tvrdé. Phalaenopsis má tu výhodu, že snáší i sušší vzduch a nepotřebuje na zimu snižovat teplotu, pro pěstování v bytech je tedy nejvhodnější.

Zálivku můžete provádět zhruba jednou až dvakrát týdně tak, že celý květináč ponoříte na pár minut do nádoby s vodou a necháte okapat. Za horkých letních dní tento postup lze provádět častěji.

Ačkoli orchideje potřebují světlo, přímé sluneční paprsky jim pálí listy. Zároveň jsou choulostivé na teplotní změny. Volíme pro ně takové umístění, kde je světlo rozptýlené a zároveň tu nehrozí průvan. Buďte opatrní i při převážení rostliny z obchodu. V chladných dnech si ji nechte důkladně zabalit a jeďte s ní hned domů, nenechávejte ji další tři hodiny na parkovišti v autě, zatímco obstaráváte další nákupy. Nemusela by přežít.