Africká fialka (Saintpaulia ionantha) patří mezi oblíbené pokojové rostliny právě pro své barevné kvítky, které přecházejí od bílé, světle či tmavě růžové přes různé odstíny modré až po fialovou. Výjimkou však dnes už nejsou ani dvoubarevné květy či květy v barvě světle zelené. Na rozdíl od “pravé” fialky, tedy violky vonné, však africké fialky nevoní, což může být výhodou zejména pro alergiky nebo pro lidi citlivé na různé vůně.

Dopřejte fialce světlo a teplo

Původní domovinou saintpaulií je Tanzanie, ale u nás velmi rychle zdomácněla, a to zřejmě i díky své nenáročnosti na pěstování. Vyhovují jí teploty kolem 20 ºC, pokud možno bez výrazných výkyvů. Má ráda trochu stinné stanoviště, proto ji umístěte na východní nebo západní stranu, nikoli však na přímé slunce.

V zimě ji přisvětlujte elektrickým světlem, které je pro rostliny vhodné (ale stále platí, že ji nestavíme na přímé slunce). Přisvětlování je důležité, protože africké fialky v podstatě nemají období vegetativního klidu. Pokud jim budete dopřávat světlo průběžně, jsou schopné kvést celý rok.

V jaké zemině ji pěstovat?

Fialky potřebují dobře propustný substrát, s mírně kyselým ph a s dostatkem rašeliny. Jejich kořenový systém není velký, proto je můžete pěstovat v menších květináčích či jiných nádobách. Podmínkou ale je pravidelná zálivka, protože substrát v malé nádobě rychleji vysychá. K zalévání použijte měkkou vodu pokojové teploty.

Zalévejte nejlépe do misky, ale rostlinám dopřávejte i pravidelné rosení, abyste udrželi vzdušnou vlhkost, na kterou jsou fialky ze své domoviny zvyklé. Je potřeba udržovat i substrát stále mírně vlhký, ale ne přemokřelý, a vodu v misce nenechávejte stát příliš dlouho.

Nezapomínejte na pravidelné přihnojování, které je důležité během celého roku. Jak jsme již zmínili, fialky nemají období klidu, proto je třeba dodávat živiny neustále. Tím také napomůžete častému a bohatému kvetení.

Chraňte fialky před škůdci či chorobami

Pro fialky, stejně jako pro další rostliny, jsou problémem mšice, které je mohou napadnout. Dalšími škůdci bývají třásněnky, roztočníci nebo listová háďátka a různí kořenoví červi.

Z chorob je to pak zejména padlí, které se objevuje jako bílé povlaky na listech, jež se pak kroutí a hnědnou. Této chorobě se daří ve vlhkém prostředí, zejména pokud rostliny jsou namačkány u sebe a nemají dostatečnou cirkulaci vzduchu kolem listů.

Největším problémem pro fialky však představuje přemokřelý substrát, který způsobuje uhnívání listů, ale také srdíčka a krčku rostliny a potažmo kořenového systému.

Jak si rozmnožit nové rostliny?

Množení fialek je velmi jednoduché. Provádí se řízkováním z mateřské rostliny. Odlomte větší lístek, který vložte do nádobky s vodou a nechte zakořenit. Pak stačí nový řízek zasadit do květináče se substrátem. Během půl roku se rostlině vytvoří větší kořenový systém a rostlinka doroste do běžné velikosti. Pak začne hned kvést. Pro udržení rostlin v dobrém, silném stavu je vhodné odkvetlé květy ihned odstraňovat.