Skalkové karafiáty jsou jedny z nejvděčnějších suchomilných trvalek. Na skalkách či záhonech vytvářejí bohaté koberce kvetoucí téměř celou sezonu drobnými kvítky nejčastěji v barvách od bílé, přes světle či sytě růžovou, až po červenou, purpurovou nebo fialovou. Najdeme však také žlutě či zeleně kvetoucí kultivary, takže se nemusíme omezovat na jednu či dvě barevné varianty.

Minikarafiáty, nebo také známé jako drobnokvěté karafiáty, patří k rodu hvozdíků, stejně jako velkokvěté karafiáty nebo floxy. V současné době je známo přes 300 botanických druhů, odrůd a různých kříženců. Drobnokvěté karafiáty získaly na oblibě právě pro svou nenáročnost při pěstování. Můžete je pěstovat v různých zahradních nádobách, závěsných truhlících či květináčích, na záhonech mezi dalšími květinami, protože jsou půdopokryvné a vytvářejí velké polštáře plné květů, ale hodí se skvěle i na skalky, suché zídky nebo na štěrkové záhony.

Karafiátky patří podle odrůd k trvalkám, ale můžete koupit i odrůdy pěstované jako letničky nebo dvouletky, zpravidla dorůstají do výšky maximálně půl metru, ale můžete najít i odrůdy, jež mají pouhých 20 cm, nebo naopak jeden metr. Jejich květy jsou jednoduché i složené, s hladkými okvětními lístky nebo střapaté, můžete mít jedno- nebo vícebarevné varianty.

Pokud se je rozhodnete pěstovat, myslete na to, že jsou suchomilné, tedy spíše snesou déletrvající sucho než přemokření substrátu. Ideální je pro ně lehká, hlinitopísčitá půda, může být až písčitá či štěrkovitá a nemusí být příliš bohatá na živiny. Se zálivkou buďte opatrní, raději méně než více, totéž platí o přihnojování. Dopřejte jim stanoviště plné slunce a tepla a ony se vám odmění záplavou pestrých kvítků, jež vydrží velmi dlouho kvést.

Karafiáty hvozdíky můžete pěstovat ze semen, což platí pro jednoleté či dvouleté rostliny. Můžete je však množit také tím, že rozsazujete jednotlivé trsy od sebe. Celkem jednoduše lze křížit jednotlivé odrůdy, takže si můžete vypěstovat nové křížence. U některých odrůd lze množit rostliny také řízkováním. K množení se hodí nejlépe období července až srpna.

Zatímco letničky na konci sezony (po sesbírání uzrálých semen) můžete zlikvidovat, trvalky vydrží na zahradě i přes zimu. Stačí je dobře přikrýt chvojím, aby během mrazů rostliny neutrpěly, a na záhonech či skalkách vám vydrží po mnoho let. Dvouleté rostliny přezimují svou první zimu stejně jako trvalky. První rok vyženou pouze listnaté stonky a teprve druhý rok se dočkáte jejich půvabných květů.