Pro začátek můžeme dětem pořídit vlastní dětskou sadu zahradnického nářadí, které pro ně bude lehké a bezpečné. Lopatku, rýč a hrabičky nakonec mohou využít i na pískovišti. Aby vám ve své dětské neohrabanosti nepošlapaly na záhoně vzcházející květiny a místo plevele nevytrhaly bylinky, je dobré jim vyhradit vlastní záhonek, kde se budou moci vyřádit po svém. Volte takové místo, kde nehrozí kontakt s ostnatými keři nebo jedovatými rostlinami.

Na dětský záhon je vhodné zasadit rychle rostoucí rostliny, jejichž růst budou moci děti sledovat takřka každý den. Nejvíce je potěší jedlé druhy, na kterých si nakonec i pochutnají. Vhodné jsou ředkvičky, rajčata, hrášek, fazolky nebo i cukety.

Hrášek se nemusí pnout jen podle plotu, ale třeba také kolem tyčí vztyčených do tvaru konstrukce indiánského týpí. Pnoucí rostlina časem vytvoří zelené stěny, a vznikne tak stinný přístřešek na hraní, který bude možné k radosti dětí i "ojídat".

A jak ratolesti udržíte na čerstvém vzduchu, když je už zahradničení omrzelo? Zahrajte si s nimi na archeology. Do zkypřené půdy ukryjte menší předměty, které poslouží jako vykopávky. Mohou to být obarvené kamínky, figurky dinosaurů nebo třeba dřevěná lžíce. Potom už jen potomky nechte, ať hledají a vyhrabávají.

Další vděčnou zahradní aktivitou je dekorování zahrádky pro vílu. Nechte děti, ať nasbírají kamínky, klacíky, zajímavě tvarované listy, šišky či prázdné šnečí ulity, kterými pak vyzdobí starý květináč naplněný hlínou nebo třeba pařez. Miniaturní kouzelný svět jistě přiláká drobné pohádkové bytosti, jako jsou víly nebo skřítkové, aby se na vaší zahrádce zabydlely..., když ne ve skutečnosti, tak aspoň v dětské fantazii.