Fenykl obecný se pěstuje jako dvouletá rostlina. Její stonky mají drobné nitkovité listy podobné kopru. Pěstuje se pro semena, jež se suší a užívají se jako oblíbené nasládlé koření do pečení a k nakládání zeleniny, ale také v podobě odvaru jako čaj proti nadýmání a obecně při problémech s trávením. Vyšlechtěním plané rostliny vznikla nová odrůda, která se pěstuje nikoli kvůli semenům, ale pro své hlízy.

Sladký hlíznatý fenykl je chuťově velmi zajímavý a aromatický, hodí se k dušení i vaření, je vhodný do masových nádivek stejně tak jako do salátů a díky snadnosti při trávení je skvělým pokrmem pro ty, kdo trpí nadýmáním. Jeho lahodná chuť vynikne v zeleninových salátech.

Zeleninový fenykl se také pěstuje jako dvouletka, nicméně sklízí se již v prvním roce, kdy ještě nevybíhá do květu. Dorůstá do výšky 50-60 cm a pro nás je na něm zajímavá velká nadzemní hlíza bílé až světle zelené barvy. Tato „hlíza“ je vlastně složeninou zdužnatělých listových pochev, které do sebe střídavě zapadají. Hlízy jsou šťavnaté a křupavé a mají příjemnou vůni i chuť, která připomíná anýz, proto je ideální konzumovat je začerstva.

Jak fenykl pěstovat?

Fenykl původně pochází z jihoevropských oblastí, a přestože je zvyklý na teplé klima, lze jej výborně pěstovat i na našich zahradách. Přežije i mírnější podzimní mrazíky a je velmi odolný vůči škůdcům či různým chorobám. Pro kvalitní podzimní sklizeň je však důležité dobře načasovat dobu výsevu, která se pohybuje od poloviny července do poloviny srpna.

Důvodem je to, že dřívější výsev by způsobil vybíhání rostliny do květu již během prvního roku, čímž by se velmi oslabily hlízy a zhoršila se jejich kvalita. Je třeba, aby se hlízy vyvíjely během kratších dní a nedopadalo na ně takové množství světla jako během letní sezony. Naopak velmi pozdní výsev by znamenal, že se hlízy nestihnou dovyvinout a úroda by se nezdařila.

Fenykl lze vysévat přímo na záhon nebo do pařeniště na uvolněné místo po jiné sadbě. Můžete samozřejmě vysazovat také předpěstované sazenice. Ty sázejte v rozestupech asi 15 x 30 cm na záhon. Sazenice jsou velmi choulostivé na přesazování, proto je přesaďte včas, a to s celým kořenovým balem, a dokud mají pouze 3-4 listy.

Nezapomínejte na pravidelnou zálivku a mírné přihnojení, aby hlízy měly dostatek vody a živin, a získaly tak svou šťavnatost. Pozor však na přemokření substrátu, který by způsobil uhnívání kořínků, případně vznik houbových chorob, a tím uhynutí celé rostliny.

Kdy fenykl sklízet?

Zeleninový fenykl se sklízí zhruba 70 dní od výsevu. Měl by být sklizen před prvními většími mrazy. Doporučujeme přibližně dva týdny před sklizní přihrnout na hlízy zeminu, aby k nim nemohly sluneční paprsky. Díky tomuto opatření se hlízy rostlin vybělí, zkřehnou a zjemní svou chuť, jež bude ještě sladší.

Rostlinu vyrýpněte ze země a opatrně odstraňte kořeny. Pozor, aby patka hlízy zůstala neporušená, jinak se celá hlíza rozpadne. Stonky s listy podobnými kopru odřízněte a listy můžete použít do salátů, polévek nebo na ozdobu pokrmů. Hlízu můžete uložit do pařeniště nebo do tmavého sklepa, kde vám delší dobu vydrží stále čerstvá.