Velká kniha o biozahradničení

Biozahradničení je dnes tak populární, že ani Ed Sheeran nemá tolik fanoušků jako permakulturní zahrada. Trochu mi to už připadá podobné bývalému šílenství kolem různých hubnoucích návodů, jako byla vajíčková dieta apod. Otevřel jsem knihu a první stránka, která se mi ukázala, byla „Nebojte se plevele“. HA! Všechno je jasné. Milí fanoušci biozahradničení, oblečte se do oranžového roucha, roztočte modlitební mlýnky a plevel odejde! Jenže pak jsem se začetl a autorka vlastně použila jen expresivní titulek. Bojuje proti plevelu. Dokonce tu zmiňuje i přikrývání půdy tmavou tkaninou. Nad vším ale přemýšlí. Nic nevynechá a nezatracuje. Takže řekne, že bršlici je třeba prostě pořádně vykořenit, když to nejde, lze použít přírodní herbicid, a když všechno selže, tak ji prostě přikryjte tou tkaninou. Pro mě neuvěřitelné. Fantastické.

Čtu dál a knížka se mi čím dál víc líbí. Je prostě normální. Tohle není radikální bio. Tohle je rozumné bio. O všem něco. Někde možná trochu povrchně, jinde zase možná až moc podrobně, ale je tu opravdu všechno – od vysévání fenyklu až po zahradní jezírka. Na podrobnější věci si budete muset najít jiné, odbornější knihy (třeba o prořezu stromků je tu dost málo), ale i tak je to velmi dobrá kniha.

  • Velká kniha o biozahradničení; Brunhilde Bross-Burkhardt; Vydalo nakladatelství Euromedia, cena: 399 Kč.

Plané rostliny a jejich zapomenutý význam

Roste vám na zahradě kravec toten? Vážně? Tak to se máte! Tohle je třeba jedna z fantastických rostlin, které zastavují krvácení. Však se jí také říkalo krvavé koření. A víte, že se dával dříve do svazku bylin, které se věšely do oken domů? Každá rostlina měla svůj význam. Kravec toten ochraňoval před bleskem.

Takové a spousty dalších rostlin, bylin a stromů tady najdete. Přiznávám, že odstavce Magie/Zvyky jsem při čtení bral spíš jako doušky k pobavení, ale někoho zajímat mohou. Já se spíš zaměřil na tu praktickou stránku, a podle obrázků si určil dokonce i pár rostlin v divokém semeništi naší zahrady, o kterých jsem dříve neměl vůbec tušení. Není tu sice nic o pěstování, občas jsou obrázky trochu nezřetelné a bylo by třeba víc detailů, ale jinak je to kniha velmi příjemná a užitečná.

  • Plané rostliny a jejich zapomenutý význam; Gertrud Scherfová; Vydalo nakladatelství Grada, cena: 329 Kč

Moje kniha divokých bylin

Tím asi největším překvapením z dané čtveřice recenzovaných knih je paradoxně ta nejtenčí a nejlevnější. Recenzi začnu od autorky. Monika Wurft pochází z německého Schwarzwaldu. Přiznám se, že jsem ji neznal, ale podíval jsem se na internet a úplně mi vyrazilo dech, co všechno dělá, kde je činná v oblasti zahradničení, ochrany přírody, tvorby příruček, knih a návodů pro ekologické pěstování.

A tahle dáma na základě svých zkušeností vytvořila knihu, která dokáže nadchnout. Má zde třicet planých rostlin (od ptačince žabince až po chmel otáčivý), které probírá jak z botanického hlediska, tak i z hlediska sběru, použití a receptů. Jsou to všechno rostliny, které najdeme i u nás. Nic exotického. Stejně tak i recepty a využití. Uvaříte si jeřabinovou kaši, upečete bylinkový chléb nebo uděláte kopřivový kaviár. Je tu rozsáhlý rejstřík, vše je perfektně seřazeno a vysvětleno.

  • Moje kniha divokých bylin; Monika Wurft; Vydalo nakladatelství Mladá fronta, cena: 239 Kč

Pěstujeme ve městě

Komunitní zahrady se stále víc rozšiřují. Lidé ve městech začali přemýšlet nad tím, že jim chybí příroda. Ne parky a lesy, ale příroda, kterou si sami vypěstují. Vlastní okurka chutná určitě lépe než ta koupená v igelitu v supermarketu. Navíc komunitní pěstování je i společenský kontakt, který v dnešní uspěchané době tak chybí. A tak v mnoha městech už komunitní zahrady vyrostly a v mnoha dalších místech jsou v plánu. Právě pro komunitní zahradníky je tu výborná knížka skupiny autorek, které s klidným svědomím můžeme společně vsadit pod jednotnou hlavičku známé KOKOZy, tedy společenství lidí, kteří se rozhodli kompostování a komunitní zahradnictví vyvést ze šedé zóny.

Je tu všechno. Od prvního plánování až po legislativní podmínky, přes řešení zavlažování, až ke konečnému vypěstovanému a třeba i uvařenému produktu. Nejsou to jen rady o velkých komunitních zahradách. Inspiraci tady najdou i lidé, kteří chtějí třeba na balkonu vypěstovat pár keříkových rajčat.

Co na knize oceňuji, je komplexnost. Nezamlčuje například problémy. Naopak. Dokáže i definovat, co se třeba může stát při vytváření, ale i v průběhu času. Jaké problémy mohou přijít a jak je řešit. Dokáže definovat dopodrobna to, co se v takové komunitní zahradě odehrává – jak pod zemí, tak i nad ní.

  • Pěstujeme ve městě; KOKOZA, o. p. s.; Vydalo nakladatelství SmartPress, cena: 339 Kč