Řemenatky jsou rostliny pocházející původně z Jižní Afriky, a proto v našich podmínkách vyžadují určité specifické podmínky, ale jejich krásné květy jistě stojí za trochu námahy a snahy při pěstování.

Jaká jsou základní pravidla pěstování?

Ze všeho nejdůležitější pro to, aby vám rostlina vykvetla, je dopřát jí dobu klidu, a to již od konce léta. Rostlina tak nasbírá sílu, aby vyhnala na květenství, které je tvořeno skupinou květů na jednom stonku.

Nádherné kalichovité květy mají období květu obvykle v únoru, ale podle podmínek v domácnosti mohou kvést již od prosince. Klívie mají rády rozptýlené světlo, případně polostín. Naopak přímé sluneční paprsky nesnášejí, proto jim bude vyhovovat severně či východně orientované stanoviště. Pokud je to možné, rostlinu nepřemisťujte. Když už ji musíte přenést jinam, postavte ji stejnou stranou ke světlu, jako byla původně.

Klíviím vyhovují teploty pohybující se mezi 15-18 °C v zimě, v létě pak přibližně o 2-3 °C vyšší. Během růstu a v létě potřebuje rostlina vydatnou zálivku, kterou je třeba omezit přibližně od konce září na dobu šesti týdnů. Rostlinu zalévejte jen minimálně, aby nevyschl kořenový bal, a nebojte se, pokud některé ze starších listů zežloutnou a odpadnou. Je to zcela běžný stav a neznamená to, že by rostlina byla nemocná.

Jakmile se v prosinci objeví uprostřed listů stvol, začněte opět s vydatnou zálivkou o pokojové teplotě a s přihnojováním tekutým hnojivem na pokojové rostliny. Řemenatky jsou velmi citlivé na přemokření, proto nenechávejte vodu v misce pod květináčem.

Kdy a jak rostliny přesazovat a množit?

Jakmile rostlina odkvete, odřízněte celý stvol od rostliny, aby neměla čas vytvářet semena, protože to by ji zbytečně vysilovalo. Pokud máte mladší rostlinu, můžete ji po odkvětu přesadit, u starších rostlin není každoroční přesazování třeba, stačí přesadit ji jednou za 3-4 roky. Nová nádoba by měla být vždy alespoň o trošku větší než ta původní. Zeminu pro řemenatky použijte klasickou, určenou pro pokojové rostliny. Při přesazování odřízněte spodní část kořenů, ale velmi opatrně, abyste neporušili hlavní kořeny, jež jsou velmi citlivé a křehké.

Zároveň můžete oddělit nové výhonky, které vyrostly na bázi listů, a vysadit je do nových květináčů. Pokud rostliny přesazujete a zejména vysazujete nové výhonky, dopřejte jim dostatek živin přimíchaných do substrátu, aby se usnadnilo jejich znovuuchycení.

Choroby a škůdci klívií

Mezi nejčastější škůdce patří červci. Jejich přítomnost se projevuje bílými vatovitými výpotky, které se objevují na listech. Mechanicky je odstraňujte, případně můžete použít také insekticid.

Pokud je okolo rostliny velmi suché prostředí nebo jsou příliš přehnojené anebo mají příliš málo světla, začnou jí korkovatět listy. Na listech se začnou objevovat jasně ohraničené skvrny, přecházející z jasně zelené, přes žlutou, až po hnědou barvu. Korkovatění listů se zastaví a zdravotní kondice rostliny se zlepší, pokud upravíte rostlině podmínky.