Bylinky jsou oblíbené stálice

Bylinky jsou velmi snadno pěstovatelné na parapetech oken či v zimní zahradě. Můžeme je pěstovat v květináčích či truhlících, stačí jim menší nádoby a malé místo, přesto nás odmění čerstvou lahodnou sklizní, a to bez dlouhého čekání.

Vhodné místo pro pěstování bylinek je téměř kdekoli v bytě, kam dopadají přes den sluneční paprsky a kde teplota neklesá pod 15 °C, a to ani v noci. Můžeme je tedy pěstovat v kuchyni či obývacím pokoji, stejně jako na chodbě, pokud jsou zde okna. V obytných prostorách jen musíme dát pozor, při vyšších teplotách může rychleji vysychat substrát, a je tedy potřeba častější zálivka.

Pokud bylinky zasadíme do substrátu bohatého na živiny, není třeba je nijak zvlášť přihnojovat po celou zimu. Ideální je pěstovat bylinky přímo ze semínek, protože takto vypěstované rostliny se vyznačují odolností a větší trvanlivostí. Také bylinky, které zakoupíme v zahradnictvích jako malé sazeničky, lze velmi úspěšně pěstovat, dokonce v nádobě, ve které jsme je koupili.

Pozor bychom však měli dát na bylinky zakoupené v klasických supermarketech. Ty jsou rychleny a pěstovány pro rychlou spotřebu v kuchyni, a proto substrát, v němž jsou prodávány, naprosto nedostačuje podmínkám pro pěstování. Rostliny bývají slabé a vydrží nám v kuchyni pouze několik týdnů, někdy i méně. Můžeme zkusit tyto bylinky hned přesadit do lepšího substrátu, ale není zaručena úspěšnost při jejich dlouhodobém pěstování.

V interiéru se velmi dobře daří bylinkám, jako jsou například petrželka, pažitka, řeřicha, meduňka či bazalka. Ale v chladnějších prostorách dobře prosperují také rozmarýn, máta, tymián či oregano.

Není nad domácí rajčata

V domácích podmínkách lze během zimy také velmi úspěšně pěstovat rajčata nebo papriky, různé výhonky a rukolu. Co se týče salátů a výhonků, jejich pěstování je opět poměrně snadné, rostliny nevyžadují žádné speciální podmínky. Výhonky, jako například čočku, fazole mungo, ředkvičky, řeřichu či cizrnu, lze pěstovat v pěstovacích miskách, saláty, jako rukolu či řeřichu na lístky, opět můžeme pěstovat v truhlících či květináčích.

Rajčata a papriky jsou však citlivější plodiny, a proto potřebují specifické podmínky. Pokud nemáme speciální pěstební místnost, můžeme si vyrobit nebo zakoupit speciální pěstební box. V době růstu rostliny potřebují stálou teplotu kolem 18-20 °C, v době květu by se teplota měla pohybovat mezi 24-29 °C, tedy podobná teplota jako venku v klasické sezoně.

Teplota je velmi důležitým faktorem, ale stejně důležitá je pravidelná zálivka a přihnojování, a to zejména v době, kdy rostliny začnou nasazovat plody. Přihnojování je vhodné přibližně jednou za týden. Dále je potřeba dopřávat rostlinám dostatek světla, a to až 14 hodin denně. V zimě tedy potřebujeme umělé nasvícení, neboť denní světlo takovouto délku nedosahuje.

Aby nám rostliny plodily, musíme zajistit také opylení, které provádíme tak, že pyl z květů velmi opatrně stíráme, nejlépe vatovým tamponem či vatovou tyčinkou do ucha, a přenášíme jej na jiný květ.

Rajčata a papriky si doma můžeme postupně vysazovat již od podzimu a během zimy se tak postupně dočkáme úrody, jak budou jednotlivé rostliny plodit.

Sázejte v létě a sklízejte v zimě

Existují druhy zeleniny, které lze vysadit v létě a potom během zimy postupně sklízet. Patří sem kadeřávek, špenát, zimní odrůda pórku, černý kořen či některé druhy cibule. Listovou zeleninu můžeme sklízet postupným otrháváním listů či vyjmutím celé rostliny. Při postupné sklizni nezapomeňte další rostliny vždy znovu zahrnout zeminou, aby byly chráněné proti mrazům.