Kdo má rád rajčata, ví, jak velký je rozdíl mezi těmi, která koupíme běžně v supermarketech, a těmi, která si vypipláme na vlastních záhonech či v květináčích, bez umělého dozrávání, jen s pomocí kvalitní zeminy, hnojiva a sluníčka. Důležitým faktorem jsou ale také odrůdy, jež si vybereme. Ne všechny se hodí pro všechny pěstební podmínky.

Plody, které vydrží bez popraskání

V několika posledních letech se do popředí zájmu mnoha zahrádkářů dostaly odrůdy rajčat, jejichž plody jsou velmi odolné vůči praskání vlivem počasí či horších pěstebních podmínek. Některé z nich dokonce vydrží až měsíc, aniž by jakkoli utrpěly. Mezi odrůdy, které lze u nás koupit, patří:

Tornádo F1: Tato oblíbená odrůda má univerzální využití. Hodí se jako čerstvá potravina stejně jako pro tepelnou úpravu. Pěstovat je můžeme ve skleníku, fóliovníku i na záhonech, nemají žádné specifické nároky na pěstování. Ale zpravidla potřebují více místa, jejich rostliny jsou velmi bujného růstu. Plody mají střední velikost, jsou velmi pevné a hladké.

Pedro F1: Tato odrůda má plody velmi příjemné sladší chuti, s dlouhou trvanlivostí, které dozrávají v příhodných podmínkách v celých hroznech. Pedro se hodí pro pěstování ve skleníku či fóliovníku. Pokud jej pěstujete na záhoně, nemusí plodit tak bohatě.

Ateron F1: Stejně jako Tornádo můžete i Ateron pěstovat ve skleníku i volně na záhonech. Není tak bujný, proto se hodí i k pěstování v květináči na terase či balkoně. Jeho plody mají extrémně dlouhou trvanlivost, při správném skladování mohou vydržet i čtyři týdny.

Toro F1: Velmi univerzální poloraný hybrid, který se hodí pro venkovní pěstování. Má větší pevné plody, které vydrží dlouho, bez ohledu na počasí.

Odrůdy vhodné pro pěstování na balkoně

Pokud nemáte zahradu, nemusíte ještě zoufat. Na trhu lze zakoupit řadu odrůd vhodných pro pěstování na terasách či balkonech. Většinou se jedná o zakrslé keříčkové odrůdy, jejichž rostliny dorůstají zpravidla maximálně půl metru (maximálně do jednoho metru) výšky. Jejich plody v červené, žluté či oranžové barvě bývají malé, v průměru kolem 2 cm, a velmi sladké.

Tyto odrůdy, jejichž rostliny samy o sobě vypadají velmi pěkně, bývají velice úrodné a plodí zpravidla již brzy, tedy od července až do zámrazu. Mezi oblíbené odrůdy patří Tumblington Red a Tumblington Yellow. Obě jsou převislé a výborně rostou i plodí bez nějakých výrazných specifických podmínek. Dalšími často pěstovanými odrůdami jsou žlutý Aztek a červená Vilma.

Všeoblíbená cherry rajčátka

Odrůdy ovocných rajčátek, nesoucí název cherry díky své podobnosti s třešněmi, jsou na trhu velmi žádané. Milují je nejen děti, protože cherry rajčátka mají sladkou jemnou chuť, ale i dospělí ocení jejich vůni, chuť a praktické univerzální využití v kuchyni. Mezi nejoblíbenější patří tyto odrůdy:

Pollicino: Datlové rajče, jehož červené plody mají oválný tvar a šťavnatou lahodnou chuť a dozrávají zhruba po sedmi až osmi v hroznu.

Cherolla F1: Výborně prosperuje na volných záhonech či v květináčích, nevyžaduje skleník ani fóliovník, a přesto má vysokou výnosnost. Rostlina dorůstá střední výšky, má rovněž červené, avšak kulaté plody s průměrem kolem 2 cm a její velkou výhodou je to, že tato odrůda odolává plísni bramborové, která patří mezi nejčastější choroby rajčat.

Rajče melounové: Jeho červené plody mají žlutozelené žíhání, menší množství semen a jsou velmi šťavnaté. Dorůstají v průměru 3-4 cm.

Perun, Idyll a Radana: Tyto odrůdy označujeme jako hrušková rajčata, neboť jejich tvary připomínají malé hruštičky. Prvně jmenovaná odrůda nese žluté, druhá a třetí odrůda červené plody. Rajčátka jsou velmi sladká, mají jemnou chuť a měkkou slupku.

Obr mezi trpaslíky

Velice oblíbenými se v poslední době stala masitá steaková rajčata. Hodí se pro pěstování ve skleníku, fóliovníku i na venkovních záhonech, ale vzhledem k tomu, že jejich rostliny bývají mohutnější a větší, nejsou příliš vhodná pro pěstování na balkoně či terase. Plody těchto rajčat mohou mít dokonce až 1 kg (ale to mají jen některé odrůdy), většinou se jejich hmotnost pohybuje mezi 200-500 g.

Mezi odrůdy, jejichž plody patří mezi skutečné giganty (mají až okolo 1 kg), patří Cherokee purple s lákavou růžovou barvou, dále červeně plodící americká odrůda Beefsteak. Naše česká odrůda Býčí srdce nebo ukrajinská Black Krim nesou menší plody o hmotnosti kolem 0,5 kg a lahodné chuti.

Mezi keříčkové odrůdy, jež nevyžadují velký prostor, patří Rosso Sicilian či Pavlína. Tyto odrůdy můžete velmi úspěšně pěstovat i na menším prostoru, a přesto se dočkáte bohaté úrody.